Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja biljke Camelina sativa (CROSBI ID 447400)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Galović, Maja
Moslavac, Tihomir ; Molnar, Maja
hrvatski
Utjecaj prešanja i ekstrakta kadulje na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost ulja biljke Camelina sativa
Cilj ovog rada odnosio se na ispitivanje utjecaja procesnih parametara prešanja (frekvencije elektromotora, temperature grijača glave preše i veličine nastavka za izlaz pogače) sjemenki Cameline sative na iskorištenje hladno prešanog ulja. Proces prešanja proveden je na laboratorijskoj kontinuiranoj pužnoj preši. Na proizvedenom ulju ispitan je utjecaj dodatka prirodnog antioksidansa ekstrakta kadulje (0, 1%, 0, 2% i 0, 3%) na promjenu oksidacijske stabilnosti ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodatka prirodnog antioksidansa, određena je primjenom Scaal Oven testa pri temperaturi 63°C i Rancimat testa pri 110°C. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja, možemo zaključiti da procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje ulja. Primjenom Oven testa, ekstrakt kadulje (0, 3%), pripremljen s 96% EtOH na ultrazvuku kroz sat vremena, pokazao je najbolje djelovanje na usporavanje oksidacijskog kvarenja ulja.
Camelina sativa ulje ; pužna preša ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
nije evidentirano
engleski
The Influence of Pressing and Sage Extracts on the Yield and Oxidative Stability of Camelina sativa Oil
nije evidentirano
Camelina sativa oil ; screw presses ; oxidative stability ; antioxidants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek