Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´ (CROSBI ID 305081)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Plavša, Tomislav ; Bubola, Marijan ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Jeromel, Ana
hrvatski
Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´
Prirodno pjenušavo ružičasto vino od autohtonog kultivara vinove loze Teran (Vitis vinifera L.) proizvedeno je metodom vrenja u boci uz primjenu inkapsuliranog kvasca ProElif® (Saccharomyces cerevisiae) i komercijalnog suhog kvasca Fermol Blanc (Saccharomyces bayanus). Tijekom istraživanja uspoređivana je aktivnost korištenih kvasaca s obzirom na brzinu razgradnje šećera tijekom fermentacije u boci te njihov utjecaj na osnovna fizikalno kemijska svojstva i fenolni profil gotovog pjenušavog vina te parametre pjene i iskrenja. Brža razgradnja šećera, kao i veći udio pojedinačnih i ukupnih fenolnih spojeva utvrđen je u pjenušavim vinima proizvedenim primjenom inkapsuliranog kvasca ProElif®. S druge strane, vina proizvedena kvascem Fermol Blanc odlikovala su se višim suhim ekstraktom te većom kvalitetom pjene i iskrenja. Uočene senzorske razlike u vinima nisu imale negativnih implikacija pri definiranju njihove sveobuhvatne kakvoće
inkapsulirani kvasac, pjenušavo vino, fenoli, Teran, senzorna analiza
nije evidentirano
engleski
Influence of encapsulated yeast on the quality of ´Teran´ rosé sparkling wine
nije evidentirano
encapsulated yeast, sparkling wine, phenols, Teran, sensory analysis
nije evidentirano