Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´ (CROSBI ID 305081)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Plavša, Tomislav ; Bubola, Marijan ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Jeromel, Ana Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 6; 92-99. doi: 10.31727/gzb.44.6.10

Podaci o odgovornosti

Plavša, Tomislav ; Bubola, Marijan ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Jeromel, Ana

hrvatski

Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´

Prirodno pjenušavo ružičasto vino od autohtonog kultivara vinove loze Teran (Vitis vinifera L.) proizvedeno je metodom vrenja u boci uz primjenu inkapsuliranog kvasca ProElif® (Saccharomyces cerevisiae) i komercijalnog suhog kvasca Fermol Blanc (Saccharomyces bayanus). Tijekom istraživanja uspoređivana je aktivnost korištenih kvasaca s obzirom na brzinu razgradnje šećera tijekom fermentacije u boci te njihov utjecaj na osnovna fizikalno kemijska svojstva i fenolni profil gotovog pjenušavog vina te parametre pjene i iskrenja. Brža razgradnja šećera, kao i veći udio pojedinačnih i ukupnih fenolnih spojeva utvrđen je u pjenušavim vinima proizvedenim primjenom inkapsuliranog kvasca ProElif®. S druge strane, vina proizvedena kvascem Fermol Blanc odlikovala su se višim suhim ekstraktom te većom kvalitetom pjene i iskrenja. Uočene senzorske razlike u vinima nisu imale negativnih implikacija pri definiranju njihove sveobuhvatne kakvoće

inkapsulirani kvasac, pjenušavo vino, fenoli, Teran, senzorna analiza

nije evidentirano

engleski

Influence of encapsulated yeast on the quality of ´Teran´ rosé sparkling wine

nije evidentirano

encapsulated yeast, sparkling wine, phenols, Teran, sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (6)

2021.

92-99

objavljeno

0350-9664

2584-3265

10.31727/gzb.44.6.10

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice