LJUTA PAPRIKA „STARA PRIJATELJICA“ S NOVOM ULOGOM (CROSBI ID 714133)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Roguljić, Hrvoje ; Smolić, Martina ; Kuna, Lucija ; Smolić, Robert ; Arambašić, Jerko ; Kizivat, Tomislav ; Ninčević, Vjera ; Vukadin, Sonja ; Omanovic Kolaric, Tea ; Bilić Ćurčić, Ines ; Včev, Aleksandar.
hrvatski
LJUTA PAPRIKA „STARA PRIJATELJICA“ S NOVOM ULOGOM
: Stoljećima ljuta crvena paprika predstavlja jedan od glavnih začina u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji. Osim kao začin tijekom pripremanja jela, crvena paprika pripada nezaobilaznim sastojcima u pripremi suhomesnatih proizvoda. Iako dugo prisutna u prehrani čovjeka, tek unazad desetak godina dobiva status namirnice s izrazito povoljnim učinkom na zdravlje čovjeka. Upravo ljuta paprika odnosno kapsaicin, alkaloid odgovoran za ljutinu biljke, prepoznat je kao glavni čimbenik odgovoran za ljekovita svojstva paprike. Naime, pokazano je da redovito konzumiranje ljute paprike smanjuje rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, a time smanjuje i ukupnu kardiovaskularnu smrtnost. Nadalje, poznat je povoljan učinak kapsaicina na značajne kardiovaskularne rizične faktore kao što su hipertenzija te metabolički sindrom. In vivo studije pokazale su povoljan učinak kapsaicina na metabolizam glukoze s posljedičnim smanjenjem inzulinske rezistencije. Također, na životinjskom modelu pokazano je da kapsaicin smanjuje koncentraciju triglicerida u plazmi te dovodi do smanjenja masnog tkiva što rezultira redukcijom tjelesne težine. Uzevši u obzir iznešene dokaze ljuta paprika definitivno zaslužuje centralno mjesto na svakoj polici sa začinima, ako ne zbog zdravstvenih blagodati onda bar zbog vitke linije.
ljuta paprika, kapsaicin, kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest
nije evidentirano
engleski
CHILI PEPPER “OLD FRIEND WITH A NEW ROLE”
nije evidentirano
chili pepper, capsaicin, cardiovascular disease, diabetes mellitus
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1-1.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Osijek:
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska