KETOGENIC DIET AS A COMPLEMENTARY THERAPY IN THE TREATMENT OF CANCER (CROSBI ID 714132)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vukadin, Sonja ; Kuna, Lucija ; Roguljić, Hrvoje ; Bojanić, Kristina ; Smolić, Martina
engleski
KETOGENIC DIET AS A COMPLEMENTARY THERAPY IN THE TREATMENT OF CANCER
Ketogena dijeta podrazumijeva prehranu bogatu mastima, a siromašnu ugljikohidratima i proteinima. Iako je ovaj koncept prehrane osmišljen još u 1920- ima i danas je popularan jer se pokazuje korisnim u smanjenju tjelesne težine te pomaže u kontroli šećerne bolesti tipa 2, epilepsije i mnogih drugih kroničnih bolesti. Važno je napomenuti da kontraindikacija za ketogenu dijetu praktički nema, ali svakako je potrebno pažljivo planiranje obroka uz stručnu pomoć. Prije otprilike 100 godina otkriveno je i kako maligne stanice imaju drugačiji metabolizam od zdravih stanica. Naime, maligne stanice koriste velike količine glukoze i dobivaju energiju procesom glikolize uz stvaranje laktata. Fenomen ovakve aerobne glikolize naziva se Warburgovim efektom i specifičan je za tumorske stanice, a rezultat je prilagodbe malignih stanica na stanje hipoksije kojem su često izložene uslijed brzog rasta tumorskog tkiva. Warburgov efekt ujedno je i podloga za ispitivanje učinka ketogene dijete u liječenju malignih bolesti. U kliničkim ispitivanjima istražuje se učinak ketogene dijete kao komplementarne terapije standardiziranom liječenju pojedinih maligniteta. Svakako treba imati na umu da se u pretkliničkim studijama pokazalo da ketogena dijeta može imati i pro-proliferativni učinak na neke tipove tumora, stoga je osobito važno preporuke o prehrani temeljiti na dokazima za određeni tip tumora od kojeg bolesnik boluje.
ketogenic diet ; oncology ; cancer ; carbohydrates ; Warburg effect
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
51-51.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
13. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA
Jozinović, Antun
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-79-5
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska
Povezanost rada
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam