Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjene sastava i sadržaja polifenolnih spojeva u listovima crnih sorata tijekom pojedinih fenofaza (CROSBI ID 304841)

Prilog u časopisu | prethodno priopćenje | domaća recenzija

Andabaka, Željko ; Jakobović, Filip ; Preiner, Darko ; Stupić, Domagoj ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Šikuten, Iva ; Štambuk, Petra ; Tomaz, Ivan et al. Promjene sastava i sadržaja polifenolnih spojeva u listovima crnih sorata tijekom pojedinih fenofaza // Agronomski glasnik, 82 (2020), 5-6; 271-280. doi: 10.33128/ag.82.5-6.5

Podaci o odgovornosti

Andabaka, Željko ; Jakobović, Filip ; Preiner, Darko ; Stupić, Domagoj ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Šikuten, Iva ; Štambuk, Petra ; Tomaz, Ivan; Šeparović, Marina ; Karoglan, Marko

hrvatski

Promjene sastava i sadržaja polifenolnih spojeva u listovima crnih sorata tijekom pojedinih fenofaza

Fenolni spojevi predstavljaju sekundarne biljne metabolite koji imaju vrlo važnu fiziološku i morfološku ulogu u rastu i reprodukciji biljke pružajući joj i zaštitu protiv patogena i predatora. Cilj ovoga istraživanja je dobiti pregled promjena u sastavu i sadržaju fenolnih spojeva odnosno flavonola, flavanola, hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina prisutnih u listovima četiri različite crne sorte vinove loze. Ekstrakti su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Dobivenim rezultatima utvrđena je značajna varijabilnost u masenim udjelima fenolnih spojeva između sorata po pojedinim terminima uzorkovanja, kao i značajna varijabilnost u sadržaju fenolnih spojeva unutar iste sorte tijekom različitih termina uzorkovanja

vinova loza ; list ; fenolni spojevi ; crne sorte ; tekućinska kromatografija

nije evidentirano

engleski

Changes in the composition and phenolic compounds content in the leaves of black grapevine varieties during different growing stag

Phenolic compounds represent secondary plant metabolites which play an important physiological and morphological role in plant growth and reproduction. They also provide a protection against pathogens and predators. The aim of this study is to obtain an overview of changes in the composition and phenolic compounds content, more precisely flavonols, flavanols, hydroxycimetic and hydroxybenzoic acids present in the leaves of four different grapevine varieties. The extracts were analyzed by high performance liquid chromatography. Based on the obtained results, significant variability in mass shares of phenolic compounds between varieties was determined by individual sampling terms, as well as significant variability in the content of phenolic compounds within the same variety during different sampling terms.

grapevine ; leaf ; phenolic compounds ; red varieties ; high performance liquid chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

82 (5-6)

2020.

271-280

objavljeno

0002-1954

1848-8900

10.33128/ag.82.5-6.5

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice