Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana (CROSBI ID 447131)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bis, Ana
Gaurina Srček, Višnja
hrvatski
Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana
Lanena pogača, koja zaostaje nakon izdvajanja ulja iz lanenih sjemenki, dugo vremena se smatrala nusproizvodom unatoč značajnom sadržaju proteina. Enzimskom hidrolizom proteina izdvojenih iz pogače lana moguće je pripraviti bioaktivne peptide koji se mogu koristiti kao dodatak prehrani ili za prevenciju određenih oboljenja. Cilj ovog rada bio pripraviti i ispitati biološka svojstva proteinskih hidrolizata iz pogače lana u in vitro uvjetima. Proteinski hidrolizati lana pripravljeni su s tri različita hidrolitička enzima (Alkalaza, Neutraza, Protamex) nakon čega je ORAC metodom određen njihov antioksidacijski potencijal. Učinak proteinskih hidrolizata lana na proliferaciju stanica određen je na HeLa i HaCaT staničnoj liniji. HaCaT stanična linija korištena je i za određivanje protektivnog djelovanja hidrolizata lana nakon indukcije oksidativnog stresa pomoću H2O2. Dobiveni rezultati ukazuju da pripravljeni hidrolizati lana posjeduju visoku antioksidacijsku aktivnost koja se povećava s vremenom hidrolize. Hidrolizat lana pripravljen enzimom Alkalazom pokazao je antiproliferacijski učinak u HeLa stanicama. Ujedno je utvrđeno da svi pripravljeni proteinski hidrolizati pokazuju stimulacijski učinak na proliferaciju HaCaT stanica, pri čemu je taj učinak najizraženiji za hidrolizat pripravljen enzimom Alkalazom. Proteinski hidrolizat pripravljen enzimom Alkalazom pokazao je protektivni učinak nakon indukcije oksidativnog stresa u kulturi HaCaT stanica.
pogača lana, proteinski hidrolizati, antioksidacijsko djelovanje, proliferacija
nije evidentirano
engleski
Preparation and in vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from flaxseed meal
nije evidentirano
flaxseed meal, protein hydrolysates, antioxidant activity, proliferation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb