Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana (CROSBI ID 447131)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bis, Ana Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana / Gaurina Srček, Višnja (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Bis, Ana

Gaurina Srček, Višnja

hrvatski

Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana

Lanena pogača, koja zaostaje nakon izdvajanja ulja iz lanenih sjemenki, dugo vremena se smatrala nusproizvodom unatoč značajnom sadržaju proteina. Enzimskom hidrolizom proteina izdvojenih iz pogače lana moguće je pripraviti bioaktivne peptide koji se mogu koristiti kao dodatak prehrani ili za prevenciju određenih oboljenja. Cilj ovog rada bio pripraviti i ispitati biološka svojstva proteinskih hidrolizata iz pogače lana u in vitro uvjetima. Proteinski hidrolizati lana pripravljeni su s tri različita hidrolitička enzima (Alkalaza, Neutraza, Protamex) nakon čega je ORAC metodom određen njihov antioksidacijski potencijal. Učinak proteinskih hidrolizata lana na proliferaciju stanica određen je na HeLa i HaCaT staničnoj liniji. HaCaT stanična linija korištena je i za određivanje protektivnog djelovanja hidrolizata lana nakon indukcije oksidativnog stresa pomoću H2O2. Dobiveni rezultati ukazuju da pripravljeni hidrolizati lana posjeduju visoku antioksidacijsku aktivnost koja se povećava s vremenom hidrolize. Hidrolizat lana pripravljen enzimom Alkalazom pokazao je antiproliferacijski učinak u HeLa stanicama. Ujedno je utvrđeno da svi pripravljeni proteinski hidrolizati pokazuju stimulacijski učinak na proliferaciju HaCaT stanica, pri čemu je taj učinak najizraženiji za hidrolizat pripravljen enzimom Alkalazom. Proteinski hidrolizat pripravljen enzimom Alkalazom pokazao je protektivni učinak nakon indukcije oksidativnog stresa u kulturi HaCaT stanica.

pogača lana, proteinski hidrolizati, antioksidacijsko djelovanje, proliferacija

nije evidentirano

engleski

Preparation and in vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from flaxseed meal

nije evidentirano

flaxseed meal, protein hydrolysates, antioxidant activity, proliferation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija