Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke (CROSBI ID 447061)

Ocjenski rad | diplomski rad

Đerić, Dejan Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke / Jokić, Stela ; Jukić Grbavac, Marija (mentor); Banožić, Marija (neposredni voditelj). Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Đerić, Dejan

Jokić, Stela ; Jukić Grbavac, Marija

Banožić, Marija

hrvatski

Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke

Sirutka je nusproizvod proizvodnje sira gdje se nakon mliječno-kiselinske fermentacije, odvaja sir i zaostaje tekućina - sirutka. S obzirom da proteini sirutke nisu osjetljivi na djelovanje kiseline i enzima, ostaju nepromijenjeni tijekom koagulacije mlijeka i u cijelosti prelaze u sirutku. Sušenje raspršivanjem je proces tijekom kojeg otopina prelazi u suhi prah raspršivanjem u struji vrućeg zraka ili inertnog plina. Zbog niskog sadržaja vlage i niskog aktiviteta vode dobiveni prah je vrlo stabilan i otporan na mikrobiološke i kemijske promjene (oksidacija i reakcije hidrolize). Temperatura predstavlja kritični parametar tijekom ovog procesa. Što je temperatura viša, sušenje je efikasnije, no s druge strane dolazi do oštećenja pojedinih termolabilnih komponenata te do značajnijeg utroška energije. Također kod praha može doći do higroskopnosti, ljepljivosti ili narušavanja kvalitete tijekom skladištenja. Stoga je pravilan odabir procesnih parametara neizbježan kako bi se proizveo stabilan proizvod, visoke kvalitete. Cilj ovog rada je istražiti učinkovitost sušenja raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke. S obzirom na rastući trend konzumacije dodataka prehrani, te instant hrane, forma praha postaje sve prisutnija na tržištu. Provedbom sušenja raspršivanjem, proizvest će se prah sirutke s visokim udjelom proteina, te će se utvrditi utjecaj promjene temperature na iskorištenje i kvalitetu praha. Značenje predloženog istraživanja, ogleda se u maksimalnom iskorištavanju nusproizvoda mljekarske industrije (proizvodnje sira), u cilju dobivanja visokovrijednih proteina u obliku praha koji se mogu konzumirati samostalno ili implementirati u druge proizvode.

sušenje raspršivanjem ; proteini sirutke ; nusproizvodi mliječne industrije

nije evidentirano

engleski

Spray drying in whey protein production

nije evidentirano

spray drying ; whey ; milk industry byproducts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

13.01.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Prehrambena tehnologija