Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke (CROSBI ID 447061)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Đerić, Dejan
Jokić, Stela ; Jukić Grbavac, Marija
Banožić, Marija
hrvatski
Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke
Sirutka je nusproizvod proizvodnje sira gdje se nakon mliječno-kiselinske fermentacije, odvaja sir i zaostaje tekućina - sirutka. S obzirom da proteini sirutke nisu osjetljivi na djelovanje kiseline i enzima, ostaju nepromijenjeni tijekom koagulacije mlijeka i u cijelosti prelaze u sirutku. Sušenje raspršivanjem je proces tijekom kojeg otopina prelazi u suhi prah raspršivanjem u struji vrućeg zraka ili inertnog plina. Zbog niskog sadržaja vlage i niskog aktiviteta vode dobiveni prah je vrlo stabilan i otporan na mikrobiološke i kemijske promjene (oksidacija i reakcije hidrolize). Temperatura predstavlja kritični parametar tijekom ovog procesa. Što je temperatura viša, sušenje je efikasnije, no s druge strane dolazi do oštećenja pojedinih termolabilnih komponenata te do značajnijeg utroška energije. Također kod praha može doći do higroskopnosti, ljepljivosti ili narušavanja kvalitete tijekom skladištenja. Stoga je pravilan odabir procesnih parametara neizbježan kako bi se proizveo stabilan proizvod, visoke kvalitete. Cilj ovog rada je istražiti učinkovitost sušenja raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke. S obzirom na rastući trend konzumacije dodataka prehrani, te instant hrane, forma praha postaje sve prisutnija na tržištu. Provedbom sušenja raspršivanjem, proizvest će se prah sirutke s visokim udjelom proteina, te će se utvrditi utjecaj promjene temperature na iskorištenje i kvalitetu praha. Značenje predloženog istraživanja, ogleda se u maksimalnom iskorištavanju nusproizvoda mljekarske industrije (proizvodnje sira), u cilju dobivanja visokovrijednih proteina u obliku praha koji se mogu konzumirati samostalno ili implementirati u druge proizvode.
sušenje raspršivanjem ; proteini sirutke ; nusproizvodi mliječne industrije
nije evidentirano
engleski
Spray drying in whey protein production
nije evidentirano
spray drying ; whey ; milk industry byproducts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
13.01.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar