Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive (CROSBI ID 304647)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Tomić, Antonija ; Stublić, Krunoslav ; Štambuk, Petra ; Fruk, Goran ; Mihaljević Žulj, Marin Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 6; 72-78

Podaci o odgovornosti

Tomić, Antonija ; Stublić, Krunoslav ; Štambuk, Petra ; Fruk, Goran ; Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive

Šljiva (Prunus domestica L.) je koštičava voćna vrsta vrlo cijenjena zbog poželjnih senzornih i nutritivnih svojstava plodova. Plodovi se konzumiraju svježi ili se prerađuju. Zbog relativno visokog sadržaja šećera i niže ukupne kiselosti plodovi sorte 'Stanley' predstavljaju dobar izbor za proizvodnju voćnih vina. Voćna vina proizvode se aktivnošću kvasaca u procesu alkoholne fermentacije. Obzirom da metabolizmom kvasaca nastaje čitav niz metabolita, izborom odgovarajuće vrste ili soja utječe se na tip vina koje se proizvodi. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj različitih vrsta kvasaca na osnovni kemijski sastav, koncentraciju ukupnih fenola i ukupnih antocijana voćnih vina od šljive. Korištene su dvije različite vrste kvasaca Lalvin ICV D21 – Saccharomyces cerevisiae i Lalvin EC 1118 – Saccharomyces bayanus. Vina proizvedena aktivnošću kvasca ICV D21 imala su viši sadržaj alkohola, ekstrakta te ukupnih fenola i ukupnih antocijana. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značajan utjecaj vrste kvasca na kemijski sastav i kakvoću voćnih vina od šljive.

šljiva 'Stanley', voćna vina, kvasci, ukupni fenoli, ukupni antocijani

nije evidentirano

engleski

Influence of yeast strains on plum fruit wine quality

nije evidentirano

´Stanley´ plum, fruit wines, yeasts, total phenols, total anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (6)

2021.

72-78

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija