Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alkemijska i antimuzejska kuhinja V. D. Trokuta ili zašto folklor čitava svijeta nudi nebrojene primjere ‘kotlića besmrtnosti, ali ražnja besmrtnosti nikakva!’ (Claude Lévi-Strauss)“ (CROSBI ID 713567)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Marjanić, Suzana Alkemijska i antimuzejska kuhinja V. D. Trokuta ili zašto folklor čitava svijeta nudi nebrojene primjere ‘kotlića besmrtnosti, ali ražnja besmrtnosti nikakva!’ (Claude Lévi-Strauss)“ // Godišnji skup IEF-a 2021.: Istraživači na neutabanim stazama – skup posvećen sjećanju na dr. sc. Nives Rittig Beljak, Zagreb, 23.–24. studenoga 2021. Organizator: IEF / Belaj, Melanija ; Ivanišević, Jelena ; Ramšak, Mojca et al. (ur.). Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF), 2021. str. 21-22

Podaci o odgovornosti

Marjanić, Suzana

hrvatski

Alkemijska i antimuzejska kuhinja V. D. Trokuta ili zašto folklor čitava svijeta nudi nebrojene primjere ‘kotlića besmrtnosti, ali ražnja besmrtnosti nikakva!’ (Claude Lévi-Strauss)“

Claude Lévi-Strauss kuhanje je odredio kao prekretnicu u razlikovanju životinja i ljudi, kao prijelaz od prirode prema kulturi, kako je zabilježio u knjizi Sirovo i kuhano svojih Mitologika (Mythologiques, I–IV: Sirovo i kuhano, 1964 ; Od meda do pepela, 1966 ; Podrijetlo običaja za stolom, 1968 ; Goli čovjek, 1971). Vladimir Dodig Trokut kuhinju je iščitavao kao alkemijski i antimuzejski topos s trima ključnim elementima: oklagijom (tur. oklaǧu – valjak za tijesto ; batina, mlinčenjak ; rasukač, razvijač, valjalo, matarel ; humoristički – mužomlat ; sačekati, dobiti oklagijom) koju je iščitavao kao androgini element solarnoga i lunarnoga predznaka ; nadalje, pumpom za kobasice koju je upisao u arhetip muške svijesti i kalupom za kolače koji je pripisao sustavu krugova kozmičke, alkemijske retorte. Riječ je o posvetnom radu Nives Rittig-Beljak, njezinoj antropologiji hrane/prehrane, a izlaganje nastaje kao refleksija na izvedbeni eat art lokalne scene, a naglaskom na refleksijama o hrani i kuhinji V. D. Trokuta u konceptu njegova Antimuzeja i njegove antikuhinje koja nažalost zbog nebrige gradskih i nekih drugih struktura nije sačuvana u izvornom obliku kako ju je za života u okviru svoga koncepta “black-it-art/a” V. D. Trokut (1949. – 2018.) njegovao.

Nives Rittig Beljak, Vladimir Dodig Trokut, alkemijski bestijarij

nije evidentirano

engleski

The Alchemical and Antimuseum Kitchen of V. D. Trokut or, Why Does “Folklore the World over Offer Countless Examples of the Cauldron of Immortality; But There Is No Indication Anywhere of a Spite of Immortality!” (Claude Lévi-Strauss)

nije evidentirano

Nives Rittig Beljak, Vladimir Dodig Trokut, alchemical bestiary

nije evidentirano

Podaci o prilogu

21-22.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Godišnji skup IEF-a 2021.: Istraživači na neutabanim stazama – skup posvećen sjećanju na dr. sc. Nives Rittig Beljak, Zagreb, 23.–24. studenoga 2021. Organizator: IEF

Belaj, Melanija ; Ivanišević, Jelena ; Ramšak, Mojca ; Senjković, Reana ; Vukušić, Ana-Marija

Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF)

Podaci o skupu

Godišnji skup IEF-a 2021.: Istraživači na neutabanim stazama – skup posvećen sjećanju na dr. sc. Nives Rittig Beljak, Zagreb, 23.–24. studenoga 2021. Organizator: IEF

predavanje

23.11.2021-24.11.2021

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Etnologija i antropologija

Poveznice