Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 490407)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Majnarić, Darko ; Kukuruzović, B.
hrvatski
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
Mikrobiološka kakvoća konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda temeljni je pokazatelj njihove kakvoće. U ovom je radu utvrđivana mikrobiološka ispravnost ukupno 802 uzorka konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda s križevačkog tržišta, od 11 proizvođača s područja sjeverozapadne Hrvatske. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka 147 (18, 33%) nije zadovoljilo propisane norme mikrobiološke ispravnosti i to, 42, 86% kozjeg mlijeka ; 36, 36% voćnog jogurta ; 33, 33% slatkog vrhnja ; 31, 51% kiselog vrhnja ; 26, 77% mekih (svježih) sireva ; 20, 51% konzumnog mlijeka ; 20, 00% sirnih namaza ; 15, 00% polutvrdih sireva ; 2, 63% maslaca ; 1, 72% topljenih sireva i 1, 16% jogurta. Razlogom mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su povećan broj enterobakterija, kvasaca i plijesni, povećan ukupan broj bakterija, te E. coli i Staphylococcus aureus. U pojedinim uzorcima izolorane su i bakterije Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes i Pseudomonas vrste. Niti u jednom uzorku nisu utvrđene sulfitreducirajuće klostridije ili prisutnost Salmonella vrsta kao ni Listeria monocytogenes. Pretraženi uzorci kiselog mlijeka, mliječnih namaza, tvrdih sireva i sireva s plijesnima bili su mikrobiološki ispravni.
mlijeko i mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost
nije evidentirano
engleski
Microbiological quality of milk and milk products
nije evidentirano
milk and milk products; microbiological correctness
nije evidentirano
Podaci o prilogu
65-65-x.
2002.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
13.11.2002-15.11.2002
Lovran, Hrvatska