Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 117191

Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda


Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Hadžiosmanović, Mirza; Majnarić, Darko; Kukuruzović, B.
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda // Zbornik sažetaka 35. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2002. str. 65-65 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
(Microbiological quality of milk and milk products)

Autori
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Majnarić, Darko ; Kukuruzović, B.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 35. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga, 2002, 65-65

Skup
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 13-15.11.2002

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost
(milk and milk products; microbiological correctness)

Sažetak
Mikrobiološka kakvoća konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda temeljni je pokazatelj njihove kakvoće. U ovom je radu utvrđivana mikrobiološka ispravnost ukupno 802 uzorka konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda s križevačkog tržišta, od 11 proizvođača s područja sjeverozapadne Hrvatske. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka 147 (18, 33%) nije zadovoljilo propisane norme mikrobiološke ispravnosti i to, 42, 86% kozjeg mlijeka ; 36, 36% voćnog jogurta ; 33, 33% slatkog vrhnja ; 31, 51% kiselog vrhnja ; 26, 77% mekih (svježih) sireva ; 20, 51% konzumnog mlijeka ; 20, 00% sirnih namaza ; 15, 00% polutvrdih sireva ; 2, 63% maslaca ; 1, 72% topljenih sireva i 1, 16% jogurta. Razlogom mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su povećan broj enterobakterija, kvasaca i plijesni, povećan ukupan broj bakterija, te E. coli i Staphylococcus aureus. U pojedinim uzorcima izolorane su i bakterije Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes i Pseudomonas vrste. Niti u jednom uzorku nisu utvrđene sulfitreducirajuće klostridije ili prisutnost Salmonella vrsta kao ni Listeria monocytogenes. Pretraženi uzorci kiselog mlijeka, mliječnih namaza, tvrdih sireva i sireva s plijesnima bili su mikrobiološki ispravni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0053025

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Hadžiosmanović, Mirza; Majnarić, Darko; Kukuruzović, B.
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda // Zbornik sažetaka 35. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2002. str. 65-65 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kozačinski, L., Cvrtila, Ž., Hadžiosmanović, M., Majnarić, D. & Kukuruzović, B. (2002) Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda. U: Zbornik sažetaka 35. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, year = {2002}, pages = {65-65}, keywords = {milk and milk products, microbiological correctness}, title = {Microbiological quality of milk and milk products}, keyword = {milk and milk products, microbiological correctness}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }