Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVUČNOG PREDTRETMANA NA UTROŠAK ENERGIJE, VRIJEME SUŠENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“ (CROSBI ID 446585)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pejković Prekslavec, Matija UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVUČNOG PREDTRETMANA NA UTROŠAK ENERGIJE, VRIJEME SUŠENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“ / Dujmić, Filip (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Pejković Prekslavec, Matija

Dujmić, Filip

hrvatski

UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVUČNOG PREDTRETMANA NA UTROŠAK ENERGIJE, VRIJEME SUŠENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“

Sušenje je jedna od najstarijih metoda konzerviranja namirnica. Osim što produljuje rok trajanja proizvoda i usporava nepoželjne promjene, sušenjem se smanjuje volumen i težina proizvoda, što olakšava transport i skladištenje te smanjuje troškove. Međutim, postupci sušenja mogu dovesti do neželjenih promjena u strukturi, teksturi i izgledu hrane. Nove tehnike kao što je ultrazvuk visokog intenziteta se zbog svog djelovanja na staničnu strukturu tkiva voća i povrća sve više koriste kao metoda predobrade. Cilj ovog rada bio je pratiti i odrediti utjecaj različitih amplituda i trajanja predtretmana ultrazvukom visokog intenziteta, koristeći indirektni ultrazvučni postav, na vrijeme sušenja uzoraka muškatne bundeve, na boju i teksturu, te na potrošnju energije potrebne za sušenje. Najbolji učinak je postignut kod uzoraka koji su prije vakuum sušenja tretirani ultrazvukom amplitude 30 %, u trajanju od 45 min. Osim značajnog skraćenja vremena sušenja od 33 % i utroška energije od 26 %, navedeni uzorci očuvali su svoja teksturalna svojstva. Iako ΔE* vrijednosti boje nakon ultrazvukom potpomognutog sušenja variraju od uočljivih (3, 0 – 6, 0) do vrlo uočljivih (6, 0 – 12, 0) uspoređujući s referentnim, boja takvih uzoraka vizualno je prihvatljiva.

boja, bundeva, sušenje, tekstura, ultrazvuk visokog intenziteta

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF INDIRECT ULTRASOUND PRE-TREATMENT ON ENERGY CONSUMPTION, DRYING TIME, COLOR AND TEXTURAL PROPERTIES OF PUMPKIN "Cucurbita moschata"

nije evidentirano

color, drying, high-intensity ultrasound, pumpkin, texture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

23.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija