Isplati li se proizvoditi luk i češnjak? (CROSBI ID 303747)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Šakić Bobić, Branka
hrvatski
Isplati li se proizvoditi luk i češnjak?
Zanimljivo je da su luk i češnjak među najzastupljenijim povrćem u domaćoj proizvodnji, uz rajčicu, kupus, papriku i lubenicu, ali se ipak značajne količine uvoze i to najviše iz Nizozemske.Povrćare uglavnom muče upravo ove niske otkupne cijene, ali ističu da nemaju izbora i moraju prodavati ono što proizvedu veletrgovcima jer bi im inače roba mogla propasti, s obzirom da malo tko ima odgovarajuća skladišta. Prema tome, ukoliko se želi ići na višu cijenu i plasiranje na tržište bez prekupaca i veletrgovaca, u vrijeme kad je cijena najviša, treba imati odgovarajuća skladišta (luk se nakon vađenja mora očistiti, djelomično kalibrirati i spremiti na temperaturu 1-2°C i relativnu vlagu zraka od 65%). Budući je skladište ozbiljna investicija, svaki oblik udruživanja proizvođača olakšao bi takvo ulaganje, a koristi bi mogli imati svi proizvođači koji sudjeluju.
luk, češnjak, isplativost
nije evidentirano
engleski
Is it profitable to produce onions and garlic?
nije evidentirano
onion, garlic, profitability
nije evidentirano