Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Isplati li se proizvoditi luk i češnjak? (CROSBI ID 303747)

Prilog u časopisu | stručni rad

Šakić Bobić, Branka Isplati li se proizvoditi luk i češnjak? // Gospodarski list, 20 (2021), 10-11

Podaci o odgovornosti

Šakić Bobić, Branka

hrvatski

Isplati li se proizvoditi luk i češnjak?

Zanimljivo je da su luk i češnjak među najzastupljenijim povrćem u domaćoj proizvodnji, uz rajčicu, kupus, papriku i lubenicu, ali se ipak značajne količine uvoze i to najviše iz Nizozemske.Povrćare uglavnom muče upravo ove niske otkupne cijene, ali ističu da nemaju izbora i moraju prodavati ono što proizvedu veletrgovcima jer bi im inače roba mogla propasti, s obzirom da malo tko ima odgovarajuća skladišta. Prema tome, ukoliko se želi ići na višu cijenu i plasiranje na tržište bez prekupaca i veletrgovaca, u vrijeme kad je cijena najviša, treba imati odgovarajuća skladišta (luk se nakon vađenja mora očistiti, djelomično kalibrirati i spremiti na temperaturu 1-2°C i relativnu vlagu zraka od 65%). Budući je skladište ozbiljna investicija, svaki oblik udruživanja proizvođača olakšao bi takvo ulaganje, a koristi bi mogli imati svi proizvođači koji sudjeluju.

luk, češnjak, isplativost

nije evidentirano

engleski

Is it profitable to produce onions and garlic?

nije evidentirano

onion, garlic, profitability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

2021.

10-11

objavljeno

0350-3100

1847-179X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)