Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko-alkoholna fermentirana pića (CROSBI ID 446486)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šoštarić, Ines Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko-alkoholna fermentirana pića / Mastanjević, Kristina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Šoštarić, Ines

Mastanjević, Kristina

hrvatski

Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko-alkoholna fermentirana pića

Fermentirani napitci imaju dugu tradiciju i značajni su u prehrani mnogih društava i kultura širom svijeta. Fermentacija je razvijena u davna vremena kao postupak konzerviranja sirove hrane te proizvodnje nove hrane različitih senzornih karakteristika i hranjive vrijednosti. Nisko- alkoholna fermentirana pića (NAFP) i bezalkoholna fermentirana pića (BAFP) predstavljaju podskupinu fermentiranih pića kojima potrošači i znanstvenici pridaju prilično malo pažnje, s obzirom na velik broj različitih vrsta i tradicionalnu uporabu u europskim društvima. Razna tradicionalna NAFP i BAFP konzumiraju se u europskim regijama, kao što su kefir, kvas, kombuche i hardaliye. Na tržištu su dostupna i mliječna NAFP i BAFP, koja se često karakteriziraju kao ‘funkcionalna’ hrana na temelju svojih probiotičkih kultura. Buduća istraživanja trebala bi se usredotočiti na rasvjetljavanje prehrambenih uloga i hranjive vrijednosti tradicionalnih i ‘funkcionalnih’ NAFP- a i BAFP-a, njihovih potencijalnih zdravstvenih učinaka i kretanja potrošnje u europskim zemljama. Takvi će podaci omogućiti da NAFP i BAFP budu uključeni u nacionalne tablice sastava hrane.

fermentirana pića ; slaba alkoholna pića ; bezalkoholna pića ; Europa ; mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Traditional european low-alcoholic and non-alcoholic fermented beverages

Fermented beverages hold a long tradition and contribute to the nutrition of many societies and cultures worldwide. Traditional fermentation has been empirically developed in ancient times as a process of raw food preservation and at the same time production of new foods with different sensorial characteristics as well as nutritional value. Low-alcoholic fermented beverages (LAFB) and non-alcoholic fermented beverages (NAFB) represent a subgroup of fermented beverages that have received rather little attention by consumers and scientists, especially with regard to their types and traditional uses in European societies. A variety of traditional LAFB and NAFB consumed in European regions, such as kefir, kvass, kombucha and hardaliye, are presented in this paper. Milk-based LAFB and NAFB are also available on the market, and are often characterised as ‘functional’ foods on the basis of their probiotic culture content. Future research should focus on elucidating the dietary role and nutritional value of traditional and ‘functional’ LAFB and NAFB, their potential health benefits and consumption trends in European countries. Such data will allow for LAFB and NAFB to be included in national food composition tables.

fermented beverages ; low-alcoholic beverages ; non-alcoholic beverages ; Europe ; dairy products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

02.09.2021.

obranjeno

109:677722

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice