Pregled bibliografske jedinice broj: 1170520
Utjecaj pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi
Utjecaj pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2021), 506-512 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1170520 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pripravka plemenite pečurke u hranidbi na
kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi
(Influence of white button mushroom preparation in
the diet
on the chemical and fatty acid composition of lamb
meat)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka, Mikuš, Tomisla ; Njari, Bela ; Pleadin, Jelka ; Špoljarić, Daniel ; Popović, Maja
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6
(2021);
506-512
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
janjetina, plemenita pečurka, kakvoća mesa, Agaricus bisporus
(lamb, champignon, meat quality, Agaricus bisporus)
Sažetak
The aim of this study was to determine the basic chemical and fatty acid composition and cholesterol content of m. longissimus dorsi in lambs. The lambs were fed with voluminous feed and concentrate with addition of the dry or chopped fresh champignon in different proportions. The research was conducted on 30 lamb carcasses divided into three groups. After slaughter, samples (m. longissimus dorsi) were taken from the carcasses for sensory evaluation and determination of chemical and fatty acid composition and cholesterol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( POIROT)
Profili:
Željka Cvrtila
(autor)
Maja Popović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Bela Njari
(autor)
Daniel Špoljarić
(autor)