Kolorektalni karcinom u Hrvatskoj (CROSBI ID 713148)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Banjari, Ines
hrvatski
Kolorektalni karcinom u Hrvatskoj
Kolorektalni karcinom je najčešće sijelo raka u Hrvatskoj, s ukupno 3 600 novooboljelih godišnje, što znači da svaki dan imamo 10 novo dijagnosticiranih. Treće je najčešće sijelo maligne bolesti u muškaraca (16 % svih karcinoma) i drugi po učestalosti u žena (14 %) u Hrvatskoj. Hrvatska se nalazi i u samom svjetskom vrhu zemalja s visokom učestalošću i smrtnošću od kolorektalnog karcinoma. Ono po čemu se kolorektalni karcinom razlikuje od svih ostalih je njegova jaka povezanost s prehranom. Visoka konzumacija crvenog (npr. govedina) i procesiranog mesa (npr. kobasice, kulen) povećava rizik za obolijevanje i progresiju kolorektalnog karcinoma. S druge strane, hrana bogata vitaminom D i kalcijem poput mlijeka i mliječnih proizvoda, čini se ima zaštitni učinak, a moguće je da zaštitnu ulogu ima i vitamin B12 koji je u značajnoj količini zastupljen upravo u ovim namirnicama. Iz navedenog je jasno kako se može očekivati da će se regionalne razlike u prehrani između regija Hrvatske očitovati i u obroju novooboljelih. U sklopu radionice predstavit ćemo Nacionalni programa ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma, koje se mjere poduzimaju kako bi odziv na program ranog otkrivanja bio veći, uključujući i ulogu obiteljskog liječnika, koje su novosti u dijagnostici i liječenju te analizirati ulogu prehrane kao najvažnijeg modulatora rizika kod sporadičnih oblika bolesti ali i važnim aspektom u rekurenciji bolesti.
kolorektalni karcinom ; nacionalni programa ranog otkrivanja ; prehrana
nije evidentirano
engleski
Colorectal cancer in Croatia
nije evidentirano
colorectal cancer ; national program of early detection ; nutrition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
163-163.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-79-5
Podaci o skupu
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
radionica
16.09.2021-17.09.2021
Osijek, Hrvatska
Povezanost rada
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam