Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakteristike prehrane oboljelih od karcinoma dojke s područja Primorsko-goranske županije (CROSBI ID 713142)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Čandrlić, Barbara ; Banjari, Ines ; Karuza, Jadranka Karakteristike prehrane oboljelih od karcinoma dojke s područja Primorsko-goranske županije // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 39-39

Podaci o odgovornosti

Čandrlić, Barbara ; Banjari, Ines ; Karuza, Jadranka

hrvatski

Karakteristike prehrane oboljelih od karcinoma dojke s područja Primorsko-goranske županije

Karcinom dojke je najčešći karcinom kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Održavanje optimalne tjelesne mase je iznimno važno, kako u prevenciji tako i za preživljenje. Ipak, osim iznimno negativnog utjecaja fizičke neaktivnosti i konzumacije alkohola, uloga prehrane je i dalje nejasna. Čini se da izbjegavanje crvenog mesa i prerađevina te jednostavnih ugljikohidrata uz konzumaciju biljne hrane imaju zaštitnu ulogu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi karakteristike prehrane oboljelih od karcinoma dojke s područja Primorsko-goranske županije. Provedeno je opažajno istraživanje na ženama s dijagnosticiranim karcinomom dojke bez metastaza koje su regrutirane u udruzi žena operiranih dojki Nada, Rijeka. Upitnik je kreiran s obzirom na literaturno dostupne podatke o utjecaju prehrane i životnog stila na rizik i preživljenje oboljelih. Dob žena koje su sudjelovale u istraživanju se kreće od 41. do 71. godine te žive s karcinomom dojke između jedne i 23 godine. Njih 44, 4 % ima pozitivnu obiteljsku anamnezu a kod 66, 7 % žena radi se o hormonalno ovisnom karcinomu. Indeks tjelesne mase žena se kreće od 22, 9 do 33, 1 kg/m2 odnosno njih čak 72, 2 % ima povećanu tjelesnu masu ili je pretilo. Polovica žena je izjavilo kako su povećale svoju tjelesnu masu u odnosu na prije bolesti, a važno je napomenuti kako je 55, 6 % ovih žena izjavilo kako nikada prije nisu imale problema s viškom kilograma. Svega 22, 2 % žena je izjavilo kako nije ništa promijenilo u svojoj prehrani dok su ostale žene navele kako su izbacile crveno meso i prerađevine, kravlje mlijeko i slatkiše. Ipak, 44, 4 % preferira jače slatku hranu dok 22, 2 % žena navodi kako ne može bez slatkoga. 38, 9 % žena je nakon bolesti manje fizički aktivno nego prije a njih 44, 4 % je fizički aktivnije. Stanje uhranjenosti najvećeg broja žena ne ide u prilog povoljnijem ishodu, kao ni prehrana koja nije usklađena tipu karcinoma. Potrebno je intenzivnije educirati žene s karcinomom dojke te ih uputiti na relevantne izvore informacija.

rak dojke ; prehrana ; status uhranjenosti ; fizička aktivnost

nije evidentirano

engleski

Dietary characteristics of breast cancer patients from Primorje-gorski kotar county

nije evidentirano

breast cancer ; nutrition ; Body Mass Index ; physical activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

39-39.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-79-5

Podaci o skupu

13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

predavanje

16.09.2021-17.09.2021

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam