Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjena boje materijala za ispune nakon uranjanja u gusti zeleni napitak (CROSBI ID 713086)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Veček, Nika ; Banic, Ljubica Slaviza ; Klarić Sever, Eva ; Brkanović, Sandra ; Miletić, Ivana ; Jukić Krmek Silvana Promjena boje materijala za ispune nakon uranjanja u gusti zeleni napitak / The color change of dental filling materials after immersion in green smoothie // Acta stomatologica Croatica / Baraba, Anja ; Klarić Sever, Eva (ur.). 2021. str. 426-427

Podaci o odgovornosti

Veček, Nika ; Banic, Ljubica Slaviza ; Klarić Sever, Eva ; Brkanović, Sandra ; Miletić, Ivana ; Jukić Krmek Silvana

hrvatski

Promjena boje materijala za ispune nakon uranjanja u gusti zeleni napitak

Svrha ovog rada je procijeniti učinak dnevnog izlaganja zelenom gustom soku koji se sastoji od jabuke, kruške, avokada i špinata na promjenu boje kompozita, hibridnog staklenog ionomera i alkazita. Materijali i metode: Ispitivani materijali su nanohibridni kompoziti Tetric EvoCeram (TEC) i Charisma (CH), alkazit Cention (CENT) i hibridni stakleni ionomer Equia Forte HT Fil s premazom (EQC) i bez premaza (EQ ). Svi materijali su A2 nijanse, pripremljeni u okruglim kalupima promjera 15 mm i debljine 1 mm (n = 10). Početna boja je u određena uz pomoć Vita Easyshade, na temelju CIE L*a*b*sustava. Uzorci su čuvani u deioniziranoj vodi na 37 ° C i svaki dan uranjani u zeleni gusti napitak Green avocado (Ortoromi, Italy) koji se sastoji od 47% soka od jabuke, 25% soka od kruške, 20% avokada, 8% špinata i askorbinske kiseline, tijekom 5 minuta. Mjerenja su ponovljena nakon četiri tjedna i statistički analizirana ANOVA i Scheffe post hoc testom. Rezultati: Izloženost zelenom gustom napitku uzrokovala je promjenu boje u svim ispitivanim skupinama materijala (p <0, 001). CH skupina pokazala je najveći porast ukupnog ΔE, statistički značajno različit od svih ispitivanih materijala (p <0, 001). TEC, CH i CENT imaju pozitivne b* vrijednosti nakon izlaganja napitku što ukazuje na porast žute nijanse materijala. EQ i EQC grupa imaju negativne b* vrijednosti što ukazuje na smanjenu žutu nijansu materijala. Zaključak: Svi testirani materijali pokazali su promjenu boje nakon mjesec dana izloženosti zelenom gustom napitku. Materijali TEC, CH i CENT pokazali su promjenu prema žutoj nijansi boje, dok su se skupine EQ i EQC približile neutralnijem tonu. Grupa materijala TEC pokazala je značajnu stabilnost boje, dok je CH najmanje stabilan materijal u smislu promjene boje.

restaurativni dentalni materijali ; promjena boje ; gusti sok

nije evidentirano

engleski

The color change of dental filling materials after immersion in green smoothie

Svrha ovog rada je procijeniti učinak dnevnog izlaganja zelenom gustom soku koji se sastoji od jabuke, kruške, avokada i špinata na promjenu boje kompozita, hibridnog staklenog ionomera i alkazita. Materijali i metode: Ispitivani materijali su nanohibridni kompoziti Tetric EvoCeram (TEC) i Charisma (CH), alkazit Cention (CENT) i hibridni stakleni ionomer Equia Forte HT Fil s premazom (EQC) i bez premaza (EQ ). Svi materijali su A2 nijanse, pripremljeni u okruglim kalupima promjera 15 mm i debljine 1 mm (n = 10). Početna boja je u određena uz pomoć Vita Easyshade, na temelju CIE L*a*b*sustava. Uzorci su čuvani u deioniziranoj vodi na 37 ° C i svaki dan uranjani u zeleni gusti napitak Green avocado (Ortoromi, Italy) koji se sastoji od 47% soka od jabuke, 25% soka od kruške, 20% avokada, 8% špinata i askorbinske kiseline, tijekom 5 minuta. Mjerenja su ponovljena nakon četiri tjedna i statistički analizirana ANOVA i Scheffe post hoc testom. Rezultati: Izloženost zelenom gustom napitku uzrokovala je promjenu boje u svim ispitivanim skupinama materijala (p <0, 001). CH skupina pokazala je najveći porast ukupnog ΔE, statistički značajno različit od svih ispitivanih materijala (p <0, 001). TEC, CH i CENT imaju pozitivne b* vrijednosti nakon izlaganja napitku što ukazuje na porast žute nijanse materijala. EQ i EQC grupa imaju negativne b* vrijednosti što ukazuje na smanjenu žutu nijansu materijala. Zaključak: Svi testirani materijali pokazali su promjenu boje nakon mjesec dana izloženosti zelenom gustom napitku. Materijali TEC, CH i CENT pokazali su promjenu prema žutoj nijansi boje, dok su se skupine EQ i EQC približile neutralnijem tonu. Grupa materijala TEC pokazala je značajnu stabilnost boje, dok je CH najmanje stabilan materijal u smislu promjene boje.

restorative dental materials ; color changes ; smoothie

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

426-427.

2021.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Acta stomatologica Croatica

Baraba, Anja ; Klarić Sever, Eva

Zagreb: Stomatolški fakultet Sveučilišta u Zagrebu

0001-7019

1846-0410

Podaci o skupu

V. kongres s Zavoda za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu = 5th International Congress of the Department of Endodontics and Restorative Dentistry, School of Dental Medicine, University of Zagreb

poster

22.10.2021-23.10.2021

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Dentalna medicina

Poveznice
Indeksiranost