Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju (CROSBI ID 446400)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mandušić, Ana Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju / Lukinac Čačić, Jasmina (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Mandušić, Ana

Lukinac Čačić, Jasmina

hrvatski

Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju

Blockchain tehnologija jedna je od najatraktivnijih tehnologija u računalnom svijetu unazad deset godina. Pozornost je privukla 2008. godine kada pod pseudonimom Satoshi Nakamoto iskoristio sve prednosti blockchain tehnologija za kreiranje digitalnog novca Bitcoin. Temeljne karakteristike blockchain tehnologije su nepromjenjivost i sigurnost. Jednom zapisani podaci ne mogu biti promijenjeni niti brisani, dok sigurnost pružaju kriptografski algoritmi. Ova tehnologija može se koristiti u raznim područjima kao što su financijski sektor, medicina, prehrambena industrija, trgovina i dr. Cilj ovog rada je analiza mogućnosti primjene blockchain tehnologije u prehrambenoj industriji i procesu proizvodnje hrane, opisat će se struktura i vrste blockchaina, prednosti i nedostaci navedene tehnologije kao i primjeri primjene iste u području prehrambene industrije s ciljem poboljšanja sigurnosti hrane.

blockchain tehnologija ; hrana ; sigurnost hrane ; prehrambena tehnologija

nije evidentirano

engleski

Improving Food Safety Through Blockchain Technology

nije evidentirano

blockchain technology ; food ; food safety ; food technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Računarstvo