Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju (CROSBI ID 446400)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mandušić, Ana
Lukinac Čačić, Jasmina
hrvatski
Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju
Blockchain tehnologija jedna je od najatraktivnijih tehnologija u računalnom svijetu unazad deset godina. Pozornost je privukla 2008. godine kada pod pseudonimom Satoshi Nakamoto iskoristio sve prednosti blockchain tehnologija za kreiranje digitalnog novca Bitcoin. Temeljne karakteristike blockchain tehnologije su nepromjenjivost i sigurnost. Jednom zapisani podaci ne mogu biti promijenjeni niti brisani, dok sigurnost pružaju kriptografski algoritmi. Ova tehnologija može se koristiti u raznim područjima kao što su financijski sektor, medicina, prehrambena industrija, trgovina i dr. Cilj ovog rada je analiza mogućnosti primjene blockchain tehnologije u prehrambenoj industriji i procesu proizvodnje hrane, opisat će se struktura i vrste blockchaina, prednosti i nedostaci navedene tehnologije kao i primjeri primjene iste u području prehrambene industrije s ciljem poboljšanja sigurnosti hrane.
blockchain tehnologija ; hrana ; sigurnost hrane ; prehrambena tehnologija
nije evidentirano
engleski
Improving Food Safety Through Blockchain Technology
nije evidentirano
blockchain technology ; food ; food safety ; food technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
29.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek