Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvu edukaciju o raku dojke trebaju žene (CROSBI ID 490365)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Pavlović, Predrag ; Pavlović, Ivan ; Prstačić, Miroslav ; Pavlović-Ružić, Ira ; Penko, Ivan Kakvu edukaciju o raku dojke trebaju žene // Knjiga sažetaka sa 2. međunarodnog simpozija o komplementarnim suportivnim terapijama "Umjetnost i znanost u razvoju životnog potencijala / Art and Science in Life Potential Development". 2002. str. 10-x

Podaci o odgovornosti

Pavlović, Predrag ; Pavlović, Ivan ; Prstačić, Miroslav ; Pavlović-Ružić, Ira ; Penko, Ivan

hrvatski

Kakvu edukaciju o raku dojke trebaju žene

Nedavno je postignut veliki napredak u ranoj detekciji i uspješan tretman raka dojke. Djelomična zasluga ide brojnim edukacijskim programima o svim aspektima ovog tumora. Hrvatska udruga zs psihosocijalnu onkologiju i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu započeli su opširni psiho-edukativni program o samopregledu dojke u zadnje četiri godine u cijeloj Hrvatskoj. Liga protiv raka, županija Primorsko-goramska i Udruga žena operiranih na dojci &laquo ; ; ; NADA&raquo ; ; ; , Rijeka također su iznijeli sličan psiho-edukativan program. Poduzeto je ispitivanje &#8211 ; ; ; ispitavane su maturantice različitih srednjih škola u Rijeci o njihovom znanju o raku i ženska populacija dodatne edukacije o samopregledu dojke. Metode. Ispitivali smo učenice s pitanjima o raku, prvim siptomima, dijagnostici i tretmanu, prevenciji, njihovom stavu prema raku i onkološkim bolesnicima. Ispitivanje je kod grupe žena završeno pitanjima o samopregledu dojke, stresu, koristi edukacijskog programa itd. 253 sudionika odgovorilo je na upitnik unutar prve dvije godine. Točan odgovor na pitanje o raku dalo je 22.5% učenica a samo 13.1% od njih su znali mogući uzrok tumora. Ženska grupa odgovorila je mnogo bolje. Kod obje grupe znanje o dijagnostičkim metodama i terapiji je bilo slično i osrednje. Točan odgovor na pitanje o prvim siptomima dalo je 23% učenica a žena 36.6%. Veliki broj žena (85.5%) samo povremeno provodi samopregled dojke, pa je razumljivo zašto isti broj žena smatra sve vrste edukacije o raku korisnima. Istraživanje je pokazalo koji točno dijelovi i problemi u psiho-edukativnom programu se moraju istaći. Važnost naglašavanja informacija o prevenciji i prvim i ranim znakovima i siptomima su neprocijenjivi kod obje grupe te se kod žena posebna briga mora dati svim aspektima samopregleda dojke.

rak dojke; psihoedukacijski programi; samopregled dojke; prevencija

nije evidentirano

engleski

What Kind of Education about Breast Cancer Women Need

nije evidentirano

psychoeducational programs; breast self-examination; prevention

nije evidentirano

Podaci o prilogu

10-x.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka sa 2. međunarodnog simpozija o komplementarnim suportivnim terapijama "Umjetnost i znanost u razvoju životnog potencijala / Art and Science in Life Potential Development"

Podaci o skupu

2. međunarodni simpozij o komplementarnim suportivnim terapijama "Umjetnost i znanost u razvoju životnog potencijala / Art and Science in Life Potential Development"

predavanje

27.05.2002-31.05.2002

Hvar, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano