Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu (CROSBI ID 713018)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Bralić Petković, Ankica Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu // Zadarski filološki dani 9 Zadar, Hrvatska, 01.01.2021-01.01.2021

Podaci o odgovornosti

Bralić Petković, Ankica

hrvatski

Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu

Uvođenjem Nacionalnoga okvirnog kurikuluma u hrvatski obrazovni sustav reformom su zahvaćeni i klasični strani jezici koji pripadaju jezično-komunikacijskom području. Dok je usvajanje znanja o gramatičkim pravilima te stjecanje vještina prevođenja i razumijevanja teksta već odavno dijelom postojeće školske prakse, bilo bi poželjno dodatno istaknuti važnost civilizacijskoga sadržaja i međukulturnog djelovanja u školskome kurikulu. Uz već istaknute ciljeve stjecanja zanimanja za istraživanjem kulture i nasljeđa te spoznaja o isprepletenosti kultura prošlosti sa suvremenim iskustvom, korisno bi bilo predložiti i različite modele njihove praktične primjene, među kojima je kulinarstvo svakako jedan od značajnijih elemenata. U doba globalizacije iznimna raširenost društvenih mreža i medijskih servisa pružila je poticajno okruženje i za njihovu uporabu u popularizaciji suvremenih gastronomskih navika, ali i kulinarskog nasljeđa prošlih vremena. Ta se činjenica može iskoristiti i u svrhu popularizacije učenja latinskoga i grčkog jezika kako na srednjoškolskoj tako i na visokoškolskoj razini obrazovanja. U radu će biti protumačeni primjeri dobre prakse nastali metodama učenja otkrivanjem i istraživanjem, suradničkog učenja te projektne nastave studenata Sveučilišta u Zadru na kolegiju Kulinarstvo u starom Rimu. Na koncu, s obzirom na to da je jedan od ciljeva tjelesnog i zdravstvenog područja „razmotriti utjecaj društva i medija na prehrambene navike”, prikladno je spomenuti korelaciju između kulinarstva u antičkim kulturama i modernih prehrambenih navika. Suvremeni kulinarski trendovi sve više spominju važnost prehrane na tragu one kakvu su imali naši preci, a iskustva iz nama geografski srodnih područja itekako su primjenjiva i na našu stvarnost.

Nacionalni okvirni kurikulum, nastava klasičnih jezika, metode učenja i poučavanja

nije evidentirano

engleski

Modern application of teaching and learning methods in the teaching of classical languages on the example of the course The Cuisine of Ancient Rome

nije evidentirano

National Core Curriculum, teaching classical languages, learning and teaching methods

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Zadarski filološki dani 9

predavanje

01.01.2021-01.01.2021

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Filologija, Pedagogija