Optimiranje hidrolize proteina u ljuskama kozica (CROSBI ID 446333)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čačko, Sara
Vrsalović Presečki, Ana
hrvatski
Optimiranje hidrolize proteina u ljuskama kozica
Proteaze su jedne od najvažnijih skupina industrijskih enzima koje kataliziraju razgradnju proteina. Zbog visokog prinosa, malog utroška energije, niskih troškova proizvodnje i jednostavne genetičke manipulacije proteaze se koriste pri deproteinizaciji morskih ostataka u svrhu dobivanja hitina. U okviru ovoga rada provedena je optimizacija hidrolize proteina iz ljusaka kozica pri optimalnim uvjetima rada ispitanih proteaza (T = 40°C i pH = 8). Hidroliza proteina katalizirana je komercijalnim proteazama Flavourzyme, Novozyme, Neutraza i Novo-pro D pri koncentracijama 0.5 U / 10 mg i 0.1 U / 10 mg otpada. Za navedene proteaze ispitana je operacijska aktivnost te se zaključilo da troparametarski model najbolje opisuje inaktivaciju proteaza. Pri hidrolizi proteina iz ostataka kozica sve proteaze pri obje koncentracije su se pokazale uspješnima, a najučinkovitije i najstabilnije su bile Novo-pro D i Novozyme zbog čega su se s njima proveli daljnji eksperimenti s ciljem utvrđivanja koliko se puta ista proteaza može upotrijebiti za hidrolizu proteina. Iz eksperimenata u ponavljajućem rektoru s proteazama Novo-pro D i Novozyme, pri koncentracijama 0.5 U / 10 mg i 0.1 U / 10 mg, pokazalo se da se proteaze mogu upotrijebiti u više ciklusa (do 5 ciklusa pri koncentraciji 0.5 U / 10 mg, a pri koncentraciji i 0.1 U / 10 mg do 3- 4 ciklusa).
hidroliza proteina ; proteaze ; ostaci kozica ; hitin
nije evidentirano
engleski
Optimisation of protein hydrolysis in prawns shell
nije evidentirano
hydrolysis of protein ; protease ; prawn waste ; chitin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
17.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb