Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Toksinogenost Aspergillus vrsta izoliranih iz žitarica i uljarica (CROSBI ID 336723)

Ocjenski rad | diplomski rad

Džoja, Ana Marija Toksinogenost Aspergillus vrsta izoliranih iz žitarica i uljarica / Pepeljnjak, Stjepan (mentor); Šegvić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Džoja, Ana Marija

Pepeljnjak, Stjepan

Šegvić, Maja

hrvatski

Toksinogenost Aspergillus vrsta izoliranih iz žitarica i uljarica

Mikološkom analizom žitarica i uljarica utvrđena je dominacija Aspergillus (63, 3%), Alternaria (46, 6%), Rhizopus (36, 6%) i Penicillium (20 %) vrsta. Među aspergilama najučestalije su bile vrste A. flavus i A. ochraceus. Dokazana je tvorba aflatoksina G1 kod 2/14 sojeva A. favus u koncentracijama 16, 5 mg/L i 25 mg/L. Toksikološkom analizom uzoraka žitarica i uljarica dokazan je okratoksina u 23, 3% uzoraka u rasponu koncentracija od 0, 004-0, 160 mg/kg.

Aspergillus; aflatoxini; žitarice; uljarice

nije evidentirano

engleski

Toxinogenicity of Aspergillus species from cereals and oil crops

nije evidentirano

Aspergillus; aflatoxins; cereals; oil crops

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

29.04.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti