Toksinogenost Aspergillus vrsta izoliranih iz žitarica i uljarica (CROSBI ID 336723)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Džoja, Ana Marija
Pepeljnjak, Stjepan
Šegvić, Maja
hrvatski
Toksinogenost Aspergillus vrsta izoliranih iz žitarica i uljarica
Mikološkom analizom žitarica i uljarica utvrđena je dominacija Aspergillus (63, 3%), Alternaria (46, 6%), Rhizopus (36, 6%) i Penicillium (20 %) vrsta. Među aspergilama najučestalije su bile vrste A. flavus i A. ochraceus. Dokazana je tvorba aflatoksina G1 kod 2/14 sojeva A. favus u koncentracijama 16, 5 mg/L i 25 mg/L. Toksikološkom analizom uzoraka žitarica i uljarica dokazan je okratoksina u 23, 3% uzoraka u rasponu koncentracija od 0, 004-0, 160 mg/kg.
Aspergillus; aflatoxini; žitarice; uljarice
nije evidentirano
engleski
Toxinogenicity of Aspergillus species from cereals and oil crops
nije evidentirano
Aspergillus; aflatoxins; cereals; oil crops
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
29.04.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb