Mikotoksinogeost aspergila i mikotoksini u grahu (CROSBI ID 336720)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fundak, Biljana
Pepeljnjak, Stjepan
Šegvić, Maja
hrvatski
Mikotoksinogeost aspergila i mikotoksini u grahu
Na uzorcima graha iz međimurja dominirale su Alternaria (75%), Aspergillu (64, 3%) i Penicillium (60, 7%) vrste. Od aspergila su najučestalije bile vrste A. niger (21, 42%), dok su A. flavus i A. clavatus nađene u malom broju uzoraka. Dokazana je tvorba okratoksina A u 6/9 sojeva A. niger u koncentracijama 5-60 mg/L. Jedan soj A. calvatus tvorio je patulin u visokoj koncentraciji 500 mg/kg.
Aspergillus; mikotoksini; grah
nije evidentirano
engleski
Mycotoxinogencity of aspergilla and mycotoxins in beans
nije evidentirano
Aspergillus; mycotoxins; bean
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
18.12.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb