Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva (CROSBI ID 446292)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Furlan, Živa
Širić, Ivan
hrvatski
Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva
Ljudi su gljive stoljećima cijenili kao hranu i kao zdravu dopunu prehrani. Modernim trendovima zdrave prehrane popularnost jestivih gljiva eksponencijalno raste. Gljive su nutritivno, ekonomski i biotehnološki vrijedna skupina organizama. Na temelju tradicionalnih i narodnih lijekova, iz brojnih gljiva izolirani su spojevi za razvoj mnogo vrsta lijekova. Mogu se koristiti u farmaceutskoj industriji kao antioksidansi, antikancerogeni i imunomodulacijski agensi. Bogate su proteinima, prehrambenim vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i mnogim bioaktivnim tvarima, osobito onim povezanim s ljudskim imunološkim sustavom. Bioaktivni spojevi imaju neizravne učinke u liječenju mnogobrojnih oboljenja, blagotvorno djelujući na imunološki sustav. Gljive sadrže raznovrsne imunoregulatorne spojeve poput terpena i terpenoida, lektina, gljivične imunoregulatorne proteine i polisaharide.
gljive, bioaktivni spojevi, imunomodulacijski agensi, nutritivni sastav
nije evidentirano
engleski
Positive effects of edible and medicinal mushrooms
nije evidentirano
mushrooms, bioactive substances, immunomodulatory agents, nutritional composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
24.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb