Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva (CROSBI ID 446292)

Ocjenski rad | diplomski rad

Furlan, Živa Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva / Širić, Ivan (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Furlan, Živa

Širić, Ivan

hrvatski

Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva

Ljudi su gljive stoljećima cijenili kao hranu i kao zdravu dopunu prehrani. Modernim trendovima zdrave prehrane popularnost jestivih gljiva eksponencijalno raste. Gljive su nutritivno, ekonomski i biotehnološki vrijedna skupina organizama. Na temelju tradicionalnih i narodnih lijekova, iz brojnih gljiva izolirani su spojevi za razvoj mnogo vrsta lijekova. Mogu se koristiti u farmaceutskoj industriji kao antioksidansi, antikancerogeni i imunomodulacijski agensi. Bogate su proteinima, prehrambenim vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i mnogim bioaktivnim tvarima, osobito onim povezanim s ljudskim imunološkim sustavom. Bioaktivni spojevi imaju neizravne učinke u liječenju mnogobrojnih oboljenja, blagotvorno djelujući na imunološki sustav. Gljive sadrže raznovrsne imunoregulatorne spojeve poput terpena i terpenoida, lektina, gljivične imunoregulatorne proteine i polisaharide.

gljive, bioaktivni spojevi, imunomodulacijski agensi, nutritivni sastav

nije evidentirano

engleski

Positive effects of edible and medicinal mushrooms

nije evidentirano

mushrooms, bioactive substances, immunomodulatory agents, nutritional composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

24.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)