UTJECAJ UVJETA PAKIRANJA NA ROK TRAJNOSTI KRAVLJE SKUTE S DODATKOM PROTEINSKOG PRAHA INDUSTRIJSKE KONOPLJE (CROSBI ID 446291)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zadravec, Romina
Blažić, Marijana
Zandona, Elizabeta
hrvatski
UTJECAJ UVJETA PAKIRANJA NA ROK TRAJNOSTI KRAVLJE SKUTE S DODATKOM PROTEINSKOG PRAHA INDUSTRIJSKE KONOPLJE
Održivo zbrinjavanje sirutke pokazalo se problematičnim za gospodarstvenike poput obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), a proizvodnja albuminskog sira (skute) ističe se kao potencijalno rješenje tog problema. Međutim, zbog neutralne pH vrijednosti skuta je pogodan medij za rast mikroorganizama i karakterizira ju vrlo kratak rok trajanja. U ovom završnom radu sirutka zaostala nakon proizvodnje sira Škripavca iskorištena je za proizvodnju skute uz dodatak proteinskog praha industrijske konoplje Cilj rada je bilo ispitati utjecaj dodatka proteinskog praha industrijske konoplje te primjene pakiranja u modificiranoj atmosferi i vakuumu na kvalitetu i rok trajnosti proizvedene skute. Utvrđeno je da dodatak proteinskog praha industrijske konoplje povećava nutritivnu vrijednost skute, ali nema pozitivan utjecaj na rok trajnosti i organoleptička svojstva skute. Modificirana atmosfera pozitivno utječe na rok trajanja skute, odnosno usporava porast aerobnih mezofilnih bakterija te pozitivno utječe na organoleptička svojstva. Dodatak proteinskog praha industrijske konoplje imao je negativan utjecaj na rok trajnosti skute.
albuminski sir ; industrijska konoplja ; modificirana atmosfera ; sirutka ; vakuum pakiranje
nije evidentirano
engleski
THE INFLUENCE OF PACKAGING CONDITIONS ON THE SHELF LIFE OF ALBUMIN CHEESE ENRICHED WITH INDUSTRIAL HEMP PROTEIN POWDER
nije evidentirano
whey cheese ; industrial hemp ; modified atmosphere packaking ; whey ; vacuum packaging ;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
13.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac