Prostorna analiza gastronomskih objekata u urbanom području Zadra - GIS pristup (CROSBI ID 302985)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šiljeg, Silvija ; Panđa, Lovre ; Domazetović, Fran
hrvatski
Prostorna analiza gastronomskih objekata u urbanom području Zadra - GIS pristup
Gastronomija nekog mjesta najčešće se kao tema obrađuje u kontekstu turističke ponude ili pak kao osnovni čimbenik za gastronomski identitet destinacije. U svim dosadašnjim istraživanjima o gastronomskom identitetu nekog grada, izostaje prostorna analiza gastronomskih objekata. Osnovni cilj ovog rada je provesti prostornu analizu gastronomskih objekata primjenom kriterija dostupnosti, rasprostranjenosti i demografske napučenosti u urbanom području Zadra primjenom GIS tehnologije. Metodološki okvir provedenog istraživanja podjeljen je na četiri glavne faze: prikupljanje, obrada, analiza i vizualizacija podataka. Na temelju provedenih GIS analiza zaključeno je da je prostorna distribucija gastronomskih objekata u naselju Zadar zadovoljavajuća. Više od ¾ stanovnika Zadra živi u zoni do 5 minuta hoda do najbližeg gastronomskog objekta. Distribucija gastronomskih objekata, osobito restorana i objekata brze prehrane, ne ovisi o lokaciji stanovanja, već o lokaciji radnog mjesta ili turističkoj atraktivnosti. Predloženi metodološki okvir može poslužiti kao osnova za razvoj teorijskog koncepta gastro grada.
dostupnost, rasprostranjenost, GIS, Zadar
nije evidentirano
engleski
SPATIAL ANALYSIS OF GASTRONOMIC FACILITIES IN URBAN AREA OF ZADAR - A GIS APPROACH
nije evidentirano
access, distribution, GIS, Zadar
nije evidentirano