Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav jarebike s različitih lokaliteta Gorskog kotara (CROSBI ID 446238)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vlahov, Josipa Kemijski sastav jarebike s različitih lokaliteta Gorskog kotara / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Vlahov, Josipa

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski sastav jarebike s različitih lokaliteta Gorskog kotara

Cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav plodova jarebike (Sorbus aucuparia L.). Uzorci korišteni u ovom radu izuzeti su s područja Gorskog kotara, Hrvatska sa 6 različitih lokaliteta: Crni Lug, Jasenak, Miškovica, Mala Javornica, Mrzla Vodica i Risnjak. Ukupan broj ispitanih uzoraka bio je 33, a kemijski sastav uključivao je određivanje vode, pepela, masti, proteina i šećera. Prosječni maseni udio vode u ispitanim uzorcima iznosio je 77, 86 %, maseni udio pepela 0, 97 %, masti 1, 52 %, proteina 3, 02 % te šećera 4, 10 %. Dobivene vrijednosti istraživanja statistički su obrađene deskriptivnom analizom na temelju koje su uzorci uspoređeni međusobno obzirom na lokalitete s kojih su izuzeti te s poznatim literaturnim podacima.

kemijski sastav ; jarebika ; Sorbus aucuparia L.

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of mountain ash from different localities of Gorski kotar

nije evidentirano

chemical composition ; mountain ash ; Sorbus aucuparia L.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

30.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam