Kemijski sastav jarebike s različitih lokaliteta Gorskog kotara (CROSBI ID 446238)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vlahov, Josipa
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav jarebike s različitih lokaliteta Gorskog kotara
Cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav plodova jarebike (Sorbus aucuparia L.). Uzorci korišteni u ovom radu izuzeti su s područja Gorskog kotara, Hrvatska sa 6 različitih lokaliteta: Crni Lug, Jasenak, Miškovica, Mala Javornica, Mrzla Vodica i Risnjak. Ukupan broj ispitanih uzoraka bio je 33, a kemijski sastav uključivao je određivanje vode, pepela, masti, proteina i šećera. Prosječni maseni udio vode u ispitanim uzorcima iznosio je 77, 86 %, maseni udio pepela 0, 97 %, masti 1, 52 %, proteina 3, 02 % te šećera 4, 10 %. Dobivene vrijednosti istraživanja statistički su obrađene deskriptivnom analizom na temelju koje su uzorci uspoređeni međusobno obzirom na lokalitete s kojih su izuzeti te s poznatim literaturnim podacima.
kemijski sastav ; jarebika ; Sorbus aucuparia L.
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of mountain ash from different localities of Gorski kotar
nije evidentirano
chemical composition ; mountain ash ; Sorbus aucuparia L.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
30.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb