Kemijski sastav jarebike (Sorbus aucuparia L.) (CROSBI ID 446236)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gernhardt, Petra
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav jarebike (Sorbus aucuparia L.)
Jarebika (Sorbus aucuparia L.) listopadno je drvo čiji plod svrstavamo u bobičasto voće. Plod sadrži 78 kcal/100 g, a kemijski sastav čini 72 % vode, 0, 55-1, 70 % pepela, 6 % šećera, oko 3 % lipida te oko 3 % proteina. Podnosi raznovrsne uvjete rasta pa je stablo rašireno diljem sjeverne polutke. Plod je bogat antioksidansima što mu daje antiupalna, antidijabetička, antikancerogena te antimikrobna svojstva, a time ujedno i velik te neiskorišten potencijal za primjenom u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te drvodjelstvu.
jarebika ; kemijski sastav ; Sorbus aucuparia L.
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of rowanberry (Sorbus aucuparia L.)
nije evidentirano
chemical composition ; rowanberry ; Sorbus aucuparia L.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
17.06.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb