Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav jarebike (Sorbus aucuparia L.) (CROSBI ID 446236)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gernhardt, Petra Kemijski sastav jarebike (Sorbus aucuparia L.) / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Gernhardt, Petra

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski sastav jarebike (Sorbus aucuparia L.)

Jarebika (Sorbus aucuparia L.) listopadno je drvo čiji plod svrstavamo u bobičasto voće. Plod sadrži 78 kcal/100 g, a kemijski sastav čini 72 % vode, 0, 55-1, 70 % pepela, 6 % šećera, oko 3 % lipida te oko 3 % proteina. Podnosi raznovrsne uvjete rasta pa je stablo rašireno diljem sjeverne polutke. Plod je bogat antioksidansima što mu daje antiupalna, antidijabetička, antikancerogena te antimikrobna svojstva, a time ujedno i velik te neiskorišten potencijal za primjenom u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te drvodjelstvu.

jarebika ; kemijski sastav ; Sorbus aucuparia L.

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of rowanberry (Sorbus aucuparia L.)

nije evidentirano

chemical composition ; rowanberry ; Sorbus aucuparia L.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

17.06.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam