Kemijski sastav maruna s lokacije Učka-Liganj (CROSBI ID 446232)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žunić, Vesna
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav maruna s lokacije Učka-Liganj
Cilj ovog eksperimentalnog rada bio je odrediti kemijski sastav 35 uzoraka maruna s područja Učke – Liganj. Dobiveni rezultati su uspoređeni s podacima drugih istraživanja zbog razlike u klimi, tlu i načinu uzgoja maruna. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio pepela, udio ukupnih proteina, udio reducirajućih šećera, udio saharoze, udio škroba te udio masti. Rezultatima istraživanja dobiveni su sljedeći podaci: udio vode je u rasponu od 48, 01 % do 56, 53 %, udio pepela od 0, 85 % do 1, 33 %, udio proteina u rasponu od 4, 71 % do 6, 13 %, udio reducirajućih šećera je u intervalu od 0, 45 % do 1, 07 %, udio saharoze od 7, 17 % do 14, 42 %, udio škroba u rasponu od 22, 70 % do 38, 95% te udio masti u rasponu od 1, 43 % do 2, 75 %. Najveća odstupanja od ostalih istraživanja primjećena su kod udjela reducirajućih šećera i udjela škroba. Zaključeno je da postoji razlika u kemijskom sastavu s obzirom na geografski položaj.
kesten ; kemijski sastav ; marun ; Učka
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of marrons Učka-Liganj
nije evidentirano
chestnut ; chemical composition ; marron ; Učka
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
28.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb