Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza prehrambenih navika po tipu akni (CROSBI ID 446205)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Karahmet Farhat, Esma Analiza prehrambenih navika po tipu akni / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Karahmet Farhat, Esma

Banjari, Ines

hrvatski

Analiza prehrambenih navika po tipu akni

Akne su najzastupljenija kožna bolest današnjice, a zauzimaju osmo mjesto po pojavnosti među bolestima u svijetu. Pogađaju adolescente do 95%, a sve više i populaciju odraslih. Žene su sklonije pojavi akni u odrasloj dobi, a muškarci u periodu adolescencije. Akne su nasljedna bolest u 50 – 80% slučajeva. Čimbenici rizika pojavi akni su zapadnjačka prehrana, nezdrav stil života i hormonalni disbalans. Prehrana usklađena s principima paleo dijete daje dobre rezultate u holističkom pristupu tretmana blagih i umjereno teških oblika akni. Teški oblici akni zahtijevaju i farmakološko liječenje. Provedeno je presječno opažajno istraživanje na 60 ispitanika s aknama (5 muškaraca, 55 žena) u dobi od 25, 0 ± 6, 5 godina (15 do 46) s područja grada Sarajeva. Blagi oblik akni ima 40% a teški 60% ispitanika i 53% ima pozitivnu obiteljsku anamnezu za akne. S obzirom na etiologiju, najviše je onih nepoznate etiologije (41, 7%), zatim bakterijskih (30%) pa hormonalnih (28, 3%). Usklađenost prehrane ispitanika principima koji pozitivno djeluju na pojavnost i kliničku sliku akni je iznimno loša i iznosi svega 54%, no značajno se ne razlikuje ni s obzirom na težinu akni kao ni etiologiju akni. Posebno loše je što ispitanici rijetko konzumiraju morsku ribu, a konzumiraju puno soli, slatkiša i brze hrane. Dodatke prehrani svakodnevno uzima 82% ispitanika i to najčešće biljne čajeve (67%), vitamin C (40%) i vitamin D (38%). Proteine sirutke koristi 10% ispitanika a za njih je potvrđeno da mogu biti okidač za pojavu akni.

akne ; prehrana ; etiologija akni ; životne navike

nije evidentirano

engleski

Analysis of Nutrition by Acne Type

nije evidentirano

acne ; diet ; aetiology of acne ; lifestyle

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

27.12.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam

Poveznice