Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače (CROSBI ID 446200)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Knezović, Iva
Banjari, Ines ; Ferenac Kiš, Marina
hrvatski
Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače
Bolesti štitnjače druge su najzastupljenije bolesti endokrinološkog sustava. Žene obolijevaju čak osam puta češće u odnosu na muškarce. Hipotireoza i hipertireoza su dva najčešća poremećaja štitnjače. Češće je zastupljena hipotireoza, a jedan od glavnih uzroka ove bolesti je nedostatak joda u organizmu. Cilj ovog rada bio je analizirati prehrambene i životne navike oboljelih s naglaskom na poznavanje prehrambenih izvora joda te goitrogena u prehrani. Provedeno je opažajno istraživanje primjenom anonimnog online upitnika. Analizirani su odgovori 107 ispitanika (93, 5% žena i 6, 5% muškaraca) u dobi od 42, 2 ± 14, 9 godina. Dijagnozu hipotireoze ima 74, 2% ispitanika, a hipertireoze 8, 6%. Ispitanici svoje trenutno stanje ocjenjuju bolje ako im je ocjena kvalitete života bolja, odnosno ako su im zbog bolesti štitnjače manje narušeni društveni aspekti života te bolja samoprocjena vlastitog psihofizičkog stanja. Prehrambene navike relativno su loše budući da samo 35, 5% ispitanika ima redovite obroke, 61, 7% nije promijenilo prehranu nakon dijagnoze bolesti, dok ih je 37, 4% totalno neaktivno. Unos joda kroz sol i hranu su dostatni no zastupljena je značajna količina hrane koja je izvor goitrogena koji remeti iskorištenje joda u organizmu. Rezultati upućuju na potrebu edukacije o prehrani prilagođenoj bolestima štitnjače.
prehrambeni izvori joda ; štitnjača ; hipotireoza ; hipertireoza ; goitrogene tvari
nije evidentirano
engleski
Dietary Iodine Intake in Thyroid Disease Patients
nije evidentirano
dietary iodine ; thyroid gland ; hypothyroidism ; hyperthyroidism ; goitrogens
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
22.12.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek