Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2 (CROSBI ID 446106)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Stipčić, Tea Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2 / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Vukomanović, Anja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Stipčić, Tea

Panjkota Krbavčić, Ines

Vukomanović, Anja

hrvatski

Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2

Šećerna bolest jedan je od većih javnozdravstvenih problema u svijetu. Karakterizira je stanje povišene razine glukoze u krvi, hiperglikemija, uslijed poremećaja u metabolizmu inzulina. Cilj rada je prikazati prehrambene navike pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2 zaprimljenih u Dijabetološku dnevnu bolnicu u Kliničkoj bolnici Dubrava. Istraživanjem je obuhvaćeno 15 ispitanika prosječne starosti 60, 9 ± 8, 7 godina čije su prehrambene navike procijenjene pomoću upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića (FFQ) te zatim uspoređene s hrvatskim smjernicama za pravilnu prehranu pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2. Prekomjernu tjelesnu masu ima 27 % ispitanika, dok je 67 % ispitanika pretilo. Rezultati dobiveni analizom FFQ - a ukazuju na neadekvatan unos povrća kod svih ispitanika, voća kod 27 %, ribe kod 87 % te mlijeka i mliječnih proizvoda kod 73 % ispitanika. Bezalkoholna gazirana pića i kolače (kekse, lisnata tijesta i sl.) svakodnevno konzumira 20 % ispitanika, dok 81 % konzumira hladne nareske (kobasice, salame i sl.) češće nego što je preporučljivo.

antropometrija, dijabetes, FFQ, pravilna prehrana, prehrambene navike

nije evidentirano

engleski

Estimation of dietary habits of patients with diabetes type 2

nije evidentirano

anthropometry, diabetes, dietary habits, FFQ, proper nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

09.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam