Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj obitelji i društvene okoline na prehrambeni izbor i navike u adolescenata (CROSBI ID 446103)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Grgurić, Petra Utjecaj obitelji i društvene okoline na prehrambeni izbor i navike u adolescenata / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Vukomanović, Anja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Grgurić, Petra

Panjkota Krbavčić, Ines

Vukomanović, Anja

hrvatski

Utjecaj obitelji i društvene okoline na prehrambeni izbor i navike u adolescenata

Adolescencija je razdoblje od 10. do 19. godine života. To je period kada adolescenti postaju samostalniji u svojim odlukama i razdoblje kada, između ostaloga, usvajaju prehrambene navike koje će ih pratiti kroz život. Pri tome je okolina koja ih okružuje od izuzetne važnosti, a obitelj i roditelji imaju najvažniju ulogu. Cilj ovog istraživanja bio je napraviti pregled znanstvene literature te istražiti kako obitelj i društveno okruženje utječu na prehrambene navike u adolescenata. Važno je da se adekvatne prehrambene navike kreiraju od najranije dobi kako bi se smanjio rizik za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, kao što je pretilost, koje smanjuju kvalitetu života u odrasloj dobi. Važna je edukacija adolescenata kako bi znali činiti dobre prehrambene odabire u današnjem vremenu kad se promovira „brza“ hrana i nedovoljno naglašava važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti.

adolescencija, društvena okolina, navike, obitelj, prehrana

nije evidentirano

engleski

The effect of family and social environment on dietary choices and habits in adolescents

nije evidentirano

adolescence, social environment, habits, family, nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

01.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam