Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom (CROSBI ID 446099)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Beneti, Iva
Panjkota Krbavčić, Ines
Vukomanović, Anja
hrvatski
Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom
Giht je progresivna metabolička bolest koju karakteriziraju hiperuricemija i taloženje kristala mononatrijevog urata u zglobovima i mekim tkivima. Uz primjenu lijekova, za pacijente je od velike važnosti provoditi adekvatnu prehranu kako bi se smanjila učestalost napada gihta. Cilj ovog istraživanja bio je napraviti pregled znanstvene literature i istražiti kako pojedine namirnice i načini prehrane utječu na pojavu gihta, hiperuricemije i napada gihta te utvrditi koji bi prehrambeni obrazac bio najprikladniji za oboljele od gihta i hiperuricemije. Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja, konzumacija mesa, iznutrica, morskih plodova, zaslađenih napitaka i alkohola povećava učestalost napadaja gihta, dok se konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća i mahunarki smatra sigurnom za pacijenta s gihtom i hiperuricemijom. Uz dijetu bez purina, vegetarijanska prehrana i DASH dijeta su se pokazale učinkovitima u snižavanju serumske koncentracije urata i smanjenju učestalosti napada gihta.
giht, hiperuricemija, prehrana, purini, urati
nije evidentirano
engleski
Dietary therapy of patients with gout and hyperuricemia
nije evidentirano
gout, hyperuricemia, nutrition, purine, urates
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
01.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb