Izazovi u gnojidbi trešnje (Prunus avium L.) (CROSBI ID 302591)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zorica, Marko ; Kanižai Šarić, Gabriella ; Lončarić, Zdenko ; Zebec, Vladimir ; Kos, Tomislav ; Kolega, Šimun
hrvatski
Izazovi u gnojidbi trešnje (Prunus avium L.)
Trešnja je visokoprofitabilna voćna kultura zbog vrijednosti ploda. Uz ostale agrotehničke mjere, pravilna gnojidba osigurava bolji i kvalitetniji prinos. Značajnu ulogu u postizanju ciljeva prilikom proizvodnje trešnje imaju makrohranjiva (N, P, K, Ca, Mg). U pojedinim fenofazama također se ističu uloge mikrohranjiva, poglavito bora (B). Velik doprinos rastu i razvoju voćke, kao i poboljšanju dostupnosti hraniva, imaju gnojiva na mikrobiološkoj osnovi. Mikorizne gljive, kao i ostale korisne gljive i bakterije, imaju značajnu ulogu u postizanju uspjeha prilikom gnojidbe. Pojedini problemi u procesu proizvodnje, kao što je pucanje plodova te neki nametnici, također se mogu smanjiti aplikacijom određenih sredstava za ishranu. Hranjive tvari potrebne voćki mogu se dodati preko površine tla, fertirigacijom ili folijarno. Kao što nedostatak nekog elementa ima štetne posljedice na biljku, tako i suvišak može štetno djelovati. Uz pravilno provedenu analizu tla ili biljnog materijala utvrđujemo preciznu potrebu za hranivima kako bismo održali ekološki prihvatljivu proizvodnju. Također, važna zadaća prilikom upravljanja gnojidbom svakako je očuvanje tla i okoliša u kojemu se biljka uzgaja.
trešnja ; gnojidba ; makrohranjiva ; mikrohranjiva ; biognojiva ; mikorize
nije evidentirano
engleski
Challenges in cherry (Prunus avium L.) fertilization
nije evidentirano
cherry ; fertilization ; macronutrients ; micronutrients ; biofertilizers ; mycorrhiza
nije evidentirano