Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 116600

Sinbiotički učinak bakterija mliječne kiseline: kritički pristup


Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Matošić, Srećko
Sinbiotički učinak bakterija mliječne kiseline: kritički pristup // 35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - zbornik sažetaka / Tratnik, Lj. (ur.).
Zagreb: Hrvatska Mljekarska Udruga, 2002. (plenarno, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Sinbiotički učinak bakterija mliječne kiseline: kritički pristup
(Synbiotic effect of lactic acid bacteria: critical approach)

Autori
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Matošić, Srećko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - zbornik sažetaka / Tratnik, Lj. - Zagreb : Hrvatska Mljekarska Udruga, 2002

Skup
35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 13-15.11.2002

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
probiotici; prebiotici; sinbiotici; intestinalna mikroflora
(probiotics; prebiotics; synbiotics; intestinal microflora)

Sažetak
The use of both probiotics and prebiotics will probably increase dramatically worldwide because of strong commercial interests in providing these supplements to both humans and animals. Therefore, it is important to underline when considering the effectiveness and biological activity of probiotics, prebiotics or their combination (synbiotics) that they are food products and not drugs. The successful probiotic strains, which are mainly members of Lactobacillus and more recently Bifidobacterium naturally found in the human intestinal tract, have been traditionally incorporated into fermented milk products but have excellent potential for further inclusion in functional foods and health-related products. While the health claims are generally accepted by both scientists and consumers, often the molecular mechanisms underlying the probiotic properties remain controversial. Besides, modern concept of the intestinal microflora composition and microflora - host relationships, accurate identification of intestinal bacteria and potentially probiotic bacteria using the tools of molecular genetic and molecular biology will enlarge the possibilities for monitoring accuracy of probiotic and prebiotic efficacy. All that could resolve the controversy surrounding synbiotic effect of lactic acid bacteria.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058009

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Matošić, Srećko
Sinbiotički učinak bakterija mliječne kiseline: kritički pristup // 35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - zbornik sažetaka / Tratnik, Lj. (ur.).
Zagreb: Hrvatska Mljekarska Udruga, 2002. (plenarno, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Šušković, J., Kos, B., Frece, J. & Matošić, S. (2002) Sinbiotički učinak bakterija mliječne kiseline: kritički pristup. U: Tratnik, L. (ur.)35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - zbornik sažetaka.
@article{article, editor = {Tratnik, L.}, year = {2002}, pages = {11}, keywords = {probiotics, prebiotics, synbiotics, intestinal microflora}, title = {Synbiotic effect of lactic acid bacteria: critical approach}, keyword = {probiotics, prebiotics, synbiotics, intestinal microflora}, publisher = {Hrvatska Mljekarska Udruga}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }