SPME-GC-MS ANALIZA SIRA IZ MIŠINE (CROSBI ID 445962)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Uremović, Ivana
Marina Zekić
hrvatski
SPME-GC-MS ANALIZA SIRA IZ MIŠINE
U ovom završnom radu analiziran je sastav i sadržaj hlapljivih spojeva sira iz mišine. Izolacija hlapljivih spojeva izvršena je mikroekstrakcijom vršnih para na čvrstoj fazi korištenjem sivog vlakna pri tri različite temperature (40, 50 i 60°C). Dobiveni uzorci su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa na HP-5MS koloni. Svi uzorci sadrže karboksilne kiseline i estere, a u svim uzorcima pronađen je i alkohol etanol.U sva tri uzorka je najveći sadržaj karboksilnih kiselina a zanimljivo je što njihov sadržaj raste sa temperaturom ekstrakcije. Ovakvi rezultati se mogu objasniti time da pri povišenoj temperaturi vjerojatno dolazi do hidrolize estera čime nastaje veći sadržaj kiselina.
sir iz mišine, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS
nije evidentirano
engleski
SPME-GC-MS ANALYSIS OF CHEESE IN A SACK
nije evidentirano
cheese in a sack, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
27.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split