Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa (CROSBI ID 302397)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Cvrtila, Željka ; Dobranić, Vesna
hrvatski
Utjecaj hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa
Hlađenje i zamrzavanje mesa kao metode konzerviranja imaju brojne prednosti u očuvanju svojstava mesa čiji kemijski sastav karakteriziraju visokovrijedne bjelančevine, minerali i vitamini B kompleksa. U usporedbi s ostalim postupcima konzerviranja, hlađenjem i zamrzavanjem se najbolje očuvaju nutritivno vrijedni sastojci mesa. Kakvoća tako konzerviranog mesa prvenstveno ovisi o brzini i temperaturi postupka hlađenja i zamrzavanja, te o kristalima leda koji nastaju tijekom zamrzavanja, njihovom položaju i veličini. Higijenska kakvoća ohlađenog i zamrznutog mesa ovisi prije svega o mikroflori sirovine, ali i o načinu i vremenu pohrane, načinu prijevoza i pravilnom čuvanju mesa u velikoprodajnim i maloprodajnim centrima. U radu se raspravlja o učincima hlađenja i zamrzavanja na kakvoću i mikrofloru mesa.
hlađenj emesa, zamrzavanje mesa, kakvoća mesa, mikroflora mesa
nije evidentirano
engleski
Effect of cooling and freezing on meat quality and microflora
nije evidentirano
cooling of meat, freezing of meat, meat quality, meat microflora
nije evidentirano