Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osteoporoza - negativna strana starenja u žena (CROSBI ID 753507)

Druge vrste radova | popularni rad

Tonković-Lojović, Milica ; Heimer, Stjepan Osteoporoza - negativna strana starenja u žena // Vrijeme promjene ; Glasnik Hrvatskog društva za menopauzu. 2003.

Podaci o odgovornosti

Tonković-Lojović, Milica ; Heimer, Stjepan

hrvatski

Osteoporoza - negativna strana starenja u žena

Istraživanja su dokazala da je redovita i trajna tjelesna aktivnost značajan faktor u prevenciji osteoporoze, odnosno njenog razvoja u kasnijim godinama. No, istovremeno je utvrđeno da nije svejedno kakav se oblik tjelesnog vježbanja provodi. Vježbe oblikovanja i tipa aerobike praktički ne utječu na strukturne karakteristike koštane mase, dok dizanje utega, čak i samo nešto više od jednog sata tjedno, znatno utječe na povećanje gustoće kralježnice. Ciljano tjelesno vježbanje predstavlja nezamjenjivu mjeru učinkovite prevencije i liječenja osteoporoze. Na području zaštite i unapređenja zdravlja u RH trebalo bi produbiti suradnju zdravstva i kineziologa - specijalista sportske rekreacije.

osteoporoza; menopauza; tjelesna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Osteoporosis - a negative aspect of aging in women

nije evidentirano

osteoporosis; menopause; physical activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Vrijeme promjene ; Glasnik Hrvatskog društva za menopauzu

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita