Određivanje biogenih amina u hrvatskim vinima (CROSBI ID 445919)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rohtek, Nikolina
Ljubenkov, Ivica
Mitar, Ivana
hrvatski
Određivanje biogenih amina u hrvatskim vinima
Cilj: Odrediti koncentraciju biogenih amina u 48 uzoraka hrvatskih domaćih vinia vinskih podregija, Hrvatsko Zagorje (Kontinentalna regija) i Dalmacije (Primorska regija). Metode: Uzorci vina domaćih proizvođača iz kontinentalne regije (Hrvatsko zagorje) te iz primorske regije (Dalmacija). Uzorci su određivani HPLC metodom, prethodno derivatizirani s dansil kloridom. Rezultati: Metoda je primijenjena za otkrivanje i određivanje koncentracija 11 biogenih amina u uzorcima. Utvrđeno je da su dalmatinska crna i bijela vina karakterizirana triptaminom (0, 23-1, 22 mg L-1), putrescinom (0, 41-7, 5 mg L-1) i etanolaminom (2, 87-24, 32 mg L-1). Bijela vina iz Hrvatskog Zagorja bogata su sadržajem izopentilamina (0, 31-1, 47 mg L-1), putrescina (0, 27-1, 49 mg L-1) i etanolamina (3, 80-17, 96 mg L- 1). Za razliku od bijelih vina iz Hrvatskog Zagorja, u crnim vinima podjednako su zastupljeni svi biogeni amini osim etilamina. Zaključak: Ovaj rad je pokazao da sadržaj biogenih amina može biti faktor diferencijacije za sortu grožđa i zemljopisno podrijetlo crnih vina.
hrvatska vina ; biogeni amini ; HPLC ; zemljopisno podrijetlo
nije evidentirano
engleski
Determination of biogenic amines in croatian wines
nije evidentirano
Croatian wines ; biogenic amines ; HPLC ; geographical origin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
14.11.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti
Split