Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92 (CROSBI ID 100294)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Beluhan, Sunčica ; Matošić, Srećko
hrvatski
Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92
Znanstveni temelj za razoj probiotika, prebiotika ili njihove kombinirane primjene (sinbiotika) proizlazi iz saznanja da je gastrointestinalna mikroflora ukljucena u zaštiti domacina (ljudi ili životinja) od naseljavanja crijevnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Primjena probiotika (živih, korisnih mikroorganizama) i prebiotika (neprobavljivih oligosaharida) kao dodataka ljudskoj ili animalnoj hrani, korisno djeluje na domacina poboljšavajuci ravnotežu njegove crijevne mikroflore. U ovom radu je predstavljen bakterijski soj Lactobacillus acidophilus M92 koji je izabran za probioticku aktivnost prema složenim, znanstvenim in vitro selekcijskim kriterijima. Lancanom reakcijom polimeraze (PCR) je napravljena tocna taksonomska identifikacija L. acidophilus M92. Odredena je prisutnost površinskih proteina, hidrofobnost, autoagregacija, koagregacija i adhezija L. acidophilus M92 na epitelne stanice tankog crijeva svinje. Buduci da je sinbioticki koncept u zadnjih nekoliko godina postao dio probiotickog koncepta, istražena je takoder sposobnost asimilacije razlicith vrsta prebiotickih supstrata (sorbitol, manitol, laktuloza, rafinoza, oligofruktoza i inulin) pomocu bakterije L. acidophilus M92. Kombinacija probiotika i neprobavljivih ugljikohidrata (prebiotika) može biti dobar nacin stabilizacije i/ili poboljšanja probiotickog ucinka. Tako, sinbiotici ukazuju na realan nacin korištenja bioloških pripravaka u prevenciji gastrointestinalnih bolesti u ljudi ili životinja.
probiotici; prebiotici; sinbiotici; Lactobacillus acidophilus; adhezijska sposobnost
nije evidentirano
engleski
Synbiotic Properties of Lactobacillus acidophilus M92
Znanstveni temelj za razoj probiotika, prebiotika ili njihove kombinirane primjene (sinbiotika) proizlazi iz saznanja da je gastrointestinalna mikroflora ukljucena u zaštiti domacina (ljudi ili životinja) od naseljavanja crijevnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Primjena probiotika (živih, korisnih mikroorganizama) i prebiotika (neprobavljivih oligosaharida) kao dodataka ljudskoj ili animalnoj hrani, korisno djeluje na domacina poboljšavajuci ravnotežu njegove crijevne mikroflore. U ovom radu je predstavljen bakterijski soj Lactobacillus acidophilus M92 koji je izabran za probioticku aktivnost prema složenim, znanstvenim in vitro selekcijskim kriterijima. Lancanom reakcijom polimeraze (PCR) je napravljena tocna taksonomska identifikacija L. acidophilus M92. Odredena je prisutnost površinskih proteina, hidrofobnost, autoagregacija, koagregacija i adhezija L. acidophilus M92 na epitelne stanice tankog crijeva svinje. Buduci da je sinbioticki koncept u zadnjih nekoliko godina postao dio probiotickog koncepta, istražena je takoder sposobnost asimilacije razlicith vrsta prebiotickih supstrata (sorbitol, manitol, laktuloza, rafinoza, oligofruktoza i inulin) pomocu bakterije L. acidophilus M92. Kombinacija probiotika i neprobavljivih ugljikohidrata (prebiotika) može biti dobar nacin stabilizacije i/ili poboljšanja probiotickog ucinka. Tako, sinbiotici ukazuju na realan nacin korištenja bioloških pripravaka u prevenciji gastrointestinalnih bolesti u ljudi ili životinja.
probiotics; prebiotics; synbiotics; Lactobacillus acidophilus; adhesion ability
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano