Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti (CROSBI ID 445754)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pavličević, Katarina Utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti / Ačkar, Đurđica (mentor); Barišić, Veronika (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Pavličević, Katarina

Ačkar, Đurđica

Barišić, Veronika

hrvatski

Utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti

Cilj ovog diplomskog rada je bio ispitati utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem- proizvoda bez šećera s dodatkom kakaove ljuske i zaslađivača. Krem-proizvod je proizveden u kugličnom mlinu pri temperaturi od 50 °C s 3 kg kuglica te 60 okretaja po minuti. Krem-proizvodi su imali različite omjere kakaove ljuske i ksilitola (~50:50, ~40:60, ~30:70, ~20:80, ~10:90, 0:100) i stevije kao zamjenu za šećer. Nakon proizvodnje krem-proizvoda ispitivala su se sljedeća svojstva: boja, koloidna stabilnost, tekstura, aktivitet vode, specifični volumen i prividna gustoća. Dodatkom kakaove ljuske je došlo do znatne promjene boje, no kako se smanjivao udio kakaove ljuske, a povećavao udio ksilitola uzorci su bili sve svjetliji. Koloidna stabilnost se povećavala kod uzoraka koji su sadržavali PGPR i citrem. Aktivitet vode se povećavao dodatkom PGPR- a i citrema i smanjenjem udjela kakaove ljuske. Dodatkom kakaove ljuske se povećavala čvrstoća i otpor smicanju, ali dodatkom PGPR ili citrema mazivost je bila poboljšana.

kakaova ljuska ; PGPR ; citrem ; ksilitol

nije evidentirano

engleski

Influence of the Addition of Different Emulsifiers on the Properties of Sweet Spreads with Reduced Calorie Values

nije evidentirano

cocoa shell ; PGPR ; citrem ; xylitol

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

06.12.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija