Pregled bibliografske jedinice broj: 1163079
Morfološka raznolikost primki šipka (Punica granatum L.)
Morfološka raznolikost primki šipka (Punica granatum L.) // Zbornik sažetaka 14.međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, Sjemenarstvo i Rasadničarstvo / Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2021. str. 94-95 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1163079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka raznolikost primki šipka (Punica granatum
L.)
(Morphological diversity of pomegranate (Punica
granatum L.) accessions)
Autori
Radunić, Mira ; Rošin, Jakša ; Jukić Špika Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 14.međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, Sjemenarstvo i Rasadničarstvo
/ Haramija, Josip - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2021, 94-95
Skup
14. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.11.2021. - 12.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
šipak, primka, banka biljnih gena, morfologija, karakterizacija
(pomegranate, accession, plant genbank, morphology, characterisation)
Sažetak
Šipak (Punica granatum L.) se tradicionalno uzgaja u mediteranskom dijelu Republike Hrvatske, a najviše na području srednje i južne Dalmacije. Na navedenom području izdvojene su najinteresantnije primke te umnožene i posađene u kolekcijski nasad nacionalne banke biljnih gena RH smještenom na Institutu za jadranske kulture Split. Tijekom četverogodišnjeg istraživanja provedena je morfološka karakterizacija 19 primki iz kolekcije od kojih je 9 upisanih u CPGRD bazu, 7 je potencijalnih i 3 su introducirane primke. Morfološka karakterizacija provedena je temeljem UPOV deskriptora za šipak. Opisana su kvantitativna i kvalitativna svojstva stabla, lista, cvijeta i ploda. Analizom rezultata utvrđena je značajna morfološka raznolikost istraživanih primki. Deset primki pripada skupini slatkih sorata, a odlikuju se svjetlijom bojom kore (zeleno-žuto-roza). Slatko - kisele i kisele sorte odlikuju se intenzivno crvenom bojom kore. Introducirane primke imaju tamniju boju kore i arilusa te su slatko kiselog do kiselog okusa pogodne za preradu.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split