INHIBICIJSKI UČINAK ODABRANIH BILJNIH EKSTRAKATA NA AKTIVNOST ENZIMA α-GLUKOZIDAZA (CROSBI ID 445650)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Miletić, Vicenzia
Politeo, Olivera
hrvatski
INHIBICIJSKI UČINAK ODABRANIH BILJNIH EKSTRAKATA NA AKTIVNOST ENZIMA α-GLUKOZIDAZA
TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA DIPLOMSKI RAD Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu Dipolmski studij kemije Znanstveno područje: Prirodne znanosti Znanstveno polje: Kemija Tema rada je prihvaćena na 19. Sjednici Fakultetskog vijeća Kemijsko-tehnološkog fakulteta Mentor: izv. prof. dr. sc. Olivera Politeo INHIBICIJSKI UČINAK ODABRANIH BILJNIH EKSTRAKATA NA AKTIVNOST ENZIMA α-GLUKOZIDAZA Vicenzia Miletić, 86 Sažetak: Šećerna bolest je rastući javnozdravstveni problem. Mnoga provedena istraživanja potvrdila su dobrobiti ljekovitih biljaka s hipoglikemijskim učinkom u liječenju dijabetesa. Učinak ovih biljaka može odgoditi razvoj komplikacija šećerne bolesti te ispraviti metaboličke nepravilnosti. Cilj ovog rada bio je testirati sposobnost eteričnih ulja i hidrolata odabranih biljnih vrsta da inhibiraju enzim α-glukozidazu, metodom po Sigma-Aldrichu. Za uzorke hidrolata je određen i sadržaj ukupnih fenola metodom po Folin- Ciocalteu. Rezultati su pokazali da je najučinkovitiji inhibitor među testiranim uzorcima hidrolat biljke Juniperus communis spp. nana (IC50=47, 89 mg/L). Ostali uzorci biljaka za sve testirane koncentracije slabo inhibiraju enzim α-glukozidazu. Među eteričnim uljima najbolji inhibitor enzima α-glukozidaze je ulje biljke Hymenocarpos circinnatus koje u koncentraciji 1 g/L inhibira enzim s 52, 16±3, 82 %. Nešto lošiji učinak kod iste koncentracije imaju Centaurea scabiosa s 38, 72±11, 05 % i Mantisalca salmantica 32, 2±12, 72 %, dok eterično ulje biljke Campanula rapunculus nije pokazalo inhibicijski učinak na ispitivani enzim. Najučinkovitiji inhibitor, hidrolat biljke Juniperus communis spp. nana sadrži i najviše fenolnih spojeva (196 mg GAE/g hidrolata), dok za ostale testirane hidrolate nema značajne povezanosti između sadržaja ukupnih fenola i inhibicije enzima
hidrolati, eterična ulja, α-glukozidaza, ukupni fenoli
nije evidentirano
engleski
INHIBITORY EFFECT OF SELECTED PLANT EXTRACTS ON α-GLUCOSIDASE ACTIVITY
nije evidentirano
hydrolats, essential oils, α-glucosidase, total phenolics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
01.10.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu
Split