Ocjena proizvodnog prostora Knina za uzgoj masline (CROSBI ID 301636)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Dujmović, Dimitrije ; Šuste, Marko ; Duvančić, Marko ; Strikić, Frane
hrvatski
Ocjena proizvodnog prostora Knina za uzgoj masline
U posljednjih dvadesetak godina zahvaljujući klimatskim promjenama u svijetu i kod nas postoji pozitivan trend širenja masline. Kultura uzgoja masline uglavnom se širi u područja netipična za uzgoj ove vrste. Netipični maslinarski prostor je područje Unutrašnjosti Dalmacije koji obuhvaća područja gradova Obrovac, Benkovac, Knin, Drniš, Sinj, Imotski i Vrgorac. Tako je u zadnja dva desetljeća u području Unutrašnjosti Dalmacije posađeno nekoliko tisuća stabala masline. Najčešći razlog sadnje su navodne „klimatske promjene“ koje su dovele po riječima proizvođača do mogućnosti uzgoja masline i ovom području. Sadnja se uglavnom odvija bez konzultacija sa strukom i znanosti te bez kvalitetne analize proizvodnog prostora za uzgoja masline. U ovom radu analizirane su klimatske i pedološke prilike u području grada Knina kako bi kvalitetno ocijenili prostor za uzgoj masline. Glavni ograničavajući čimbenik uzgoja masline u ovom području jesu klimatske prilike. U analizi klimatskih prilika koristili smo se metodom za ocjenu klimatskih prilika za uzgoj masline po Briccoliu (1925.) modificiranoj prema Miljkoviću (1984.). Od mogućih 60 bodova za odnos temperature i oborina Knin ima 40, 5. Kada se oduzmu negativni bodovi za klimu dobije se rezultat od -11.5 bodova. Radi ove činjenice područje Knina zaslužuje negativnu ocjenu za uzgoj maslina s obzirom na klimu što ponajviše može zahvaliti niskim temperaturama. Iz ovog možemo zaključiti kako analizirano područje nije pogodno za komercijalni uzgoj masline, a istovremeno postoji mogućnost uzgoja na pojedinim mikrolokacijama koje treba pažljivo analizirati.
maslina, ocjena proizvodnog prostora, klimatske prilike, područje uzgoja
nije evidentirano
engleski
Evaluation of production area of Knin for olive growing
nije evidentirano
olive, evaluation of production space, climate, farming area
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21 (1-2)
2017.
35-49
objavljeno
1330-6626
1848-9028