UTJECAJ KONZUMACIJE JAJA OBOGAĆENIH S 4 FUNKCIONALNA ELEMENTA NA MIKROVASKULARNU FUNKCIJU U PACIJENATA S KRONIČNOM KORONARNOM BOLESTI (CROSBI ID 711196)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Breškić Ćurić, Željka ; Masle, Ana Marija ; Selthofer Relatić, Kristina ; Kristina ; Kibel, Aleksandar ; Stupin, Ana ; Šušnjara, Petar ; Juranić, Brankica ; Drenjančević, Ines*
hrvatski
UTJECAJ KONZUMACIJE JAJA OBOGAĆENIH S 4 FUNKCIONALNA ELEMENTA NA MIKROVASKULARNU FUNKCIJU U PACIJENATA S KRONIČNOM KORONARNOM BOLESTI
Uvod: Ishemijska bolest srca vodeći je uzrok smrti u svijetu, a nastaje zbog aterosklerotskih promjena na koronarnim arterijama. Bolesnici s kroničnom koronarnom bolesti imaju stabilnu bolest s ili bez anamneze ranijeg akutnog koronarnog sindroma. Endotelna disfunkcija prisutna je znatno prije pojave opstruktivnih aterosklerotskih lezija, a može biti prognostički pokazatelj kardiovaskularnih incidenata. Lijekovi kao što su antihipertenzivi i statini imaju učinak na endotelnu disfunkciju međutim još uvijek nije dovoljno istraženo može li određena funkcionalna hrana također imati pozitivne učnike. Cilj ove studije je utvrditi učinak konzumacije Nutri4 jaja (kokošja jaja obogaćena n-3 polinezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E, selenom i luteinom) na mikrovaskularnnu funkciju u ispitanika s kroničnom koronarnom bolesti. Materijali i metode: U ovoj prospektivnoj, randomiziranoj dvostruko slijepoj studiji sudjelovalo je 30 ispitanika (9 žena i 21 muškarac) s postojećom kroničnom koronarnom bolesti koji su bili podjeljeni u 2 grupe. Ispitanici u kontrolnoj grupi (N=15) konzumirali su 3 obična kokošja jaja dnevno (n-3 PUFAs 146 mg, vitamin E 0.595 mg, selen 0.0183 mg, lutein 0.11mg/ u svakom jajetu), a ispitanici u Nutri4 grupi (N=15) konzumirali su 3 obogaćena jaja na dan (n-3 PUFA 432 mg, vitamin E 1.098 mg, selen 0.0191 mg, lutein 0.616 mg / u svakom jajetu) kroz 3 tjedna. Svi pacijenti koristili su svoju standarnu terapiju prema smjernicama za koronarnu arterijsku bolest (statine, ACE inhibitore, beta blokatore, antiagregacijske lijekove). Za procjenu mikrovaskularne funkcije korišteno je mjerenje protoka laser Dopplerom (eng. Laser Doppler Flowmetry, LDF) u odgovoru na iontoforezu acetilkolina (ACh) i natrijevog nitroprusida (SNP) na početku i na kraju protokola te postokluzivna reaktivna hiperemija (PORH). Rezultati: U grupi ispitanika koji su konzumirali Nutri4 kokošja jaja opaženo je statistički značajno poboljšanje vazodilatacije ovisne o endotelu (ACh inducirana vazodilatacija i PORH) u usporedbi s početnim mjerenjem. Nije zabilježeno promjena u mjerenjima natrij nitroprosud inducirane vazodiltacije prije i nakon protokola. Zaključak: Konzumacija 3 obogaćena kokošja jaja na dan kroz tri tjedna ima pozitivne učinke na mikrovaskularnu funkciju u bolesnika s poznatnom kroničnom koronarnom bolesti.
jaja obogaćena s 4 funkcionalna elementa, mikrovaskularna funkcija, kronična koronarna bolest
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF CONSUMPTION OF EGGS ENRICHED WITH 4 FUNCTIONAL ELEMENTS ON MICROVASCULAR FUNCTION IN PATIENTS WITH CHRONIC CORONARY DISEASE
nije evidentirano
eggs enriched with 4 functional elements, microvascular function, chronic coronary heart disease
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2-2.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
5. hrvatski kongres o hipertenziji s međunarodnim sudjelovanjem
poster
25.11.2021-28.11.2021
online