Metode obrade otpadne vode mesne industrije (CROSBI ID 301566)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Štefanac, Tea ; Grgas, Dijana ; Landeka Dragičević, Tibela
hrvatski
Metode obrade otpadne vode mesne industrije
Količina i sastav otpadnih voda mesne industrije ovise o vrsti mesa koje se obrađuje, načinu čišćenja opreme i veličini postrojenja. Otpadne vode mesne industrije visoko su onečišćene i opterećene proteinima, lipidima, ugljikohidratima i vlaknima. Industrija mesa obuhvaća klaonice, pogone za obradu i pogone za proizvodnju mesnih proizvoda. Istražene su brojne metode obrade otpadnih voda mesne industrije, fizikalni, kemijski i bioloških procesi. Cilj obrade otpadne vode mesne industrije je postizanje kakvoće pročišćene vode koja zadovoljava zakonske propise, kvalitetno iskorištenje nusprodukata procesa, a odabrani postupak obrade treba biti ekološki, ekonomski i tehnološki najbolji. Ovaj pregledni rad dat će literaturni pregled metoda obrade otpadnih voda mesne industrije kao i kakvoću otpadnih voda mesne industrije.
otpadna voda mesne industrije ; procesi obrade ; kakvoća otpadne vode mesne industrije
nije evidentirano
engleski
Meat industry wastewater treatment methods
nije evidentirano
meat industry wastewater ; treatment processes ; meat industry wastewater quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23 (1)
2021.
54-66
objavljeno
1332-0025
1848-8323
10.31727/m.23.1.3