Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza (CROSBI ID 301562)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Nekić, Monika ; Papac, Mateo ; Lukšić, Božica ; Pukec Pintić, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza // Stočarstvo, 75 (2021), 1-2; 43-52

Podaci o odgovornosti

Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Nekić, Monika ; Papac, Mateo ; Lukšić, Božica ; Pukec Pintić, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica

hrvatski

Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na pH vrijednost i kemijski sastav fermentirane krme. Biljnoj masi poluprirodnog trvnjaka je kod siliranja dodano mljeveno zrno kukuruza u udjelu od 0, 3, 6, 12 i 24 % na 200 g biljne mase poluprirodnog travnjaka za tretmane TR0, TR3, TR6, TR12 i TR24, tim redom. Formirano je po 5 laboratorijskih silosa (5 ponavljanja) po tretmanu. Laboratorijski silosi ostavljeni su fermentirati 47 dana nakon čega je klasičnim metodama utvrđen sadržaj suhe tvari (ST) i pH vrijednost, a NIR spektroskopijom kemijski parametri fermentirane krme: sirovi proteini (SP), sirova vlakna (SV), pepeo, nedušićne ekstraktivne tvari (NET) i sirove masti (SM). Utvrđeno je da dodatak 3 % mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja ne utječe na sadržaj ST, SP i SV, dok dodatak 3 i 6 % ne utječu na sadržaj pepela, NET i pH vrijednost fermentirane krme (P>0, 05). Dodatak 3- 24 % mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja linearno povećava sadržaj ST (P<0, 001), SV (P<0, 001), NET (P<0, 001), a smanjuje sadržaj SP (P<0, 05) i pepela (P<0, 001) u fermentiranoj krmi. Zaključeno je da, od istraživanih tretmana, najveći učinak na snižavanje pH vrijednosti ima dodatak 12% mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka. Osim toga, dodatak mljevenog zrna kukuruza utječe na kemijski sastav, kao preduvjet hranidbene vrijednosti fermentirane krme, na način da smanjuje sadržaj SP i pepela, a povećava sadržaj ST, SV i NET-a u fermentiranoj krmi.

kukuruz, poluprirodni travnjak, fermentirana krma, kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of fermented seminatural forage ensiled with ground corn supplementation

nije evidentirano

corn, semi-natural grassland, fermented forage, chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75 (1-2)

2021.

43-52

objavljeno

0351-0832

1848-9044

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)