Potencijal slavonsko-srijemskog podolca za uzgoj u Slavoniji i Baranji (CROSBI ID 711121)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gavran, Mirna ; Turalija, Alka ; Gantner, Vesna
hrvatski
Potencijal slavonsko-srijemskog podolca za uzgoj u Slavoniji i Baranji
Slavonsko-srijemski podolac početkom 20.stoljeća bio je najzastupljenija i najznačajnija pasmina u Baranji, Srijemu i Slavoniji te u Podravini do Virovitice gdje je činio oko 90% ukupnog broja goveda te se koristio za teške poslove u poljoprivredi. Iako na zaštiti i očuvanju pasmine od 2008.godine djeluje Udruga uzgajivača slavonsko-srijemskog podolca, ova pasmina je zbog male populacije definirana kao kritično ugrožena pasmina. Danas se podolac više ne koristi kao radno govedo, nego za ekološku proizvodnju mesa s tim da je cilj iskorištavanje neiskorištenih i zapuštenih prirodnih područja za koje je pasmina povijesno vezana uz očuvanje biološke raznolikosti i zaštićenih krajolika. Osim niske produktivnosti, uzgajivači nailaze na razne probleme ; plasman proizvoda, neprepoznavanje od strane tržišta, administrativna ograničenja vezana uz petogodišnju obavezu uzgoja propisanu potporama izvornih i zaštićenih pasmina, izostavljanje potpora. S druge strane postoji još jedna autohtona pasmina, boškarin, čije je meso gastronomski brend Istre. Pasmina koje je prije dvadesetak godina bila na rubu izumiranja, a danas ih ima oko 2000. Zahvaljujući povezanosti Istrana s ovom pasminom koju je nekad svaka obitelj imala te novih gastronomskih načina uporabe njihova mesa, broj boškarina polako, ali sigurno raste. S ciljem predstavljanja mesa široj javnosti, meso boškarina dostupno je u određenim restoranima te su stvoreni i suhomesnati proizvodi oplemenjeni začinima i istarskim vinima. Slavonija ima puno prirodnih resursa, potencijala da po primjeru Istrijana, sa svojom pasminom stvori brend Slavonije koji ukoliko bude prepoznat od strane tržišta, ima mogućnost postati svjetski specijalitet. Samim time, osim što bi na tržište došao kvalitetan ekološki proizvod, na taj način bi se zaštitila i očuvala stara autohtona pasmina jer to nije samo očuvanje kulturne i prirodne baštine, nego i očuvanje vrijednog genetskog materijala.
slavonsko-srijemski podolac ; potencijal ; meso ; zaštita ; brend
nije evidentirano
engleski
Potential of Slavonian-Syrmian podolian for breeding in Slavonia and Baranja
nije evidentirano
Slavonian-Syrmian podolian ; potential ; meat ; protection ; brand
nije evidentirano
Podaci o prilogu
44-46.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji, sažeci radova
Jakšić, Milko ; Jakobović, Snježana
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
978-953-347-427-4
Podaci o skupu
Znanstveno-stručni skup - Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji
predavanje
05.11.2021-05.11.2021
Požega, Hrvatska