Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal slavonsko-srijemskog podolca za uzgoj u Slavoniji i Baranji (CROSBI ID 711121)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Gavran, Mirna ; Turalija, Alka ; Gantner, Vesna Potencijal slavonsko-srijemskog podolca za uzgoj u Slavoniji i Baranji // Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji, sažeci radova / Jakšić, Milko ; Jakobović, Snježana (ur.). Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2021. str. 44-46

Podaci o odgovornosti

Gavran, Mirna ; Turalija, Alka ; Gantner, Vesna

hrvatski

Potencijal slavonsko-srijemskog podolca za uzgoj u Slavoniji i Baranji

Slavonsko-srijemski podolac početkom 20.stoljeća bio je najzastupljenija i najznačajnija pasmina u Baranji, Srijemu i Slavoniji te u Podravini do Virovitice gdje je činio oko 90% ukupnog broja goveda te se koristio za teške poslove u poljoprivredi. Iako na zaštiti i očuvanju pasmine od 2008.godine djeluje Udruga uzgajivača slavonsko-srijemskog podolca, ova pasmina je zbog male populacije definirana kao kritično ugrožena pasmina. Danas se podolac više ne koristi kao radno govedo, nego za ekološku proizvodnju mesa s tim da je cilj iskorištavanje neiskorištenih i zapuštenih prirodnih područja za koje je pasmina povijesno vezana uz očuvanje biološke raznolikosti i zaštićenih krajolika. Osim niske produktivnosti, uzgajivači nailaze na razne probleme ; plasman proizvoda, neprepoznavanje od strane tržišta, administrativna ograničenja vezana uz petogodišnju obavezu uzgoja propisanu potporama izvornih i zaštićenih pasmina, izostavljanje potpora. S druge strane postoji još jedna autohtona pasmina, boškarin, čije je meso gastronomski brend Istre. Pasmina koje je prije dvadesetak godina bila na rubu izumiranja, a danas ih ima oko 2000. Zahvaljujući povezanosti Istrana s ovom pasminom koju je nekad svaka obitelj imala te novih gastronomskih načina uporabe njihova mesa, broj boškarina polako, ali sigurno raste. S ciljem predstavljanja mesa široj javnosti, meso boškarina dostupno je u određenim restoranima te su stvoreni i suhomesnati proizvodi oplemenjeni začinima i istarskim vinima. Slavonija ima puno prirodnih resursa, potencijala da po primjeru Istrijana, sa svojom pasminom stvori brend Slavonije koji ukoliko bude prepoznat od strane tržišta, ima mogućnost postati svjetski specijalitet. Samim time, osim što bi na tržište došao kvalitetan ekološki proizvod, na taj način bi se zaštitila i očuvala stara autohtona pasmina jer to nije samo očuvanje kulturne i prirodne baštine, nego i očuvanje vrijednog genetskog materijala.

slavonsko-srijemski podolac ; potencijal ; meso ; zaštita ; brend

nije evidentirano

engleski

Potential of Slavonian-Syrmian podolian for breeding in Slavonia and Baranja

nije evidentirano

Slavonian-Syrmian podolian ; potential ; meat ; protection ; brand

nije evidentirano

Podaci o prilogu

44-46.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji, sažeci radova

Jakšić, Milko ; Jakobović, Snježana

Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

978-953-347-427-4

Podaci o skupu

Znanstveno-stručni skup - Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji

predavanje

05.11.2021-05.11.2021

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)