Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi (CROSBI ID 301506)

Prilog u časopisu | stručni rad

Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi // Hrvatska pčela, 140 (2021), 11; 340-344

Podaci o odgovornosti

Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan

hrvatski

Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi

Zbog svojih svojstava pčelinju se pelud definira kao hranu, ali zbog malih količina koje se općenito konzumiraju, svrstava se u kategoriju funkcionalne hrana ili kao dodatak prehrani. Naime, u posljednje vrijeme postoji sve veći interes za pčelinju pelud, uglavnom zbog potrošača koji žele koristiti prirodne proizvode namijenjene zdravoj prehrani ili zbog terapijskog učinka. Uz navedeno, pčelinja pelud za pčelinju zajednicu predstavlja esencijalni izvor bjelančevina, masti, vitamina i minerala i nužno je potrebna za njezino preživljavanje. Hranjiva je vrijednost peludi uvelike ovisna o botaničkom podrijetlu, što značajno utječe na njezin kemijski sastav. Prema dostupnoj znanstvenoj literaturi, u Hrvatskoj je dosada provedeno nekoliko istraživanja vezanih za botaničko podrijetlo i kemijski sastav pčelinje peludi. Slijedom toga je utvrđivanje botaničkog i zemljopisnog podrijetla od temeljne važnosti za razumijevanje kvalitete pčelinje peludi. Naime, oba parametra utječu na njezinu hranjivu vrijednost te time utječu ne samo na razvoj i vitalnost pčelinje zajednice, već i na vrijednost pčelinje peludi kao komercijalnog proizvoda namijenjenog za ljudsku prehranu. Na taj način lokalna flora izravno i neizravno utječe na pčelarevu dobit, kako kroz proizvodnost pčelinje zajednice, tako i na cijenu proizvoda na tržištu.

pčelinja pelud, hranidbena vrijednost, botaničko podrijetlo, zemljopisno podrijetlo

nije evidentirano

engleski

Influence of botanical and geographical origin on physico-chemical properties of bee pollen

nije evidentirano

bee pollen, nutritional value, botanical origin, geographical origin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

140 (11)

2021.

340-344

objavljeno

1330-3635

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)